Az Apple az ősszel megjelenő iOS 16-ban egy olyan új módot fog bevezetni az iPhone-okba, ami drámai mértékben megnehezíti majd azok feltörését a hackerek számára. A cég által Lockdown Mode-nak hívott állapotban ugyanis a készülék még a korábbiaknál is szigorúbb biztonsági szabályok mellett fog működni - így még a legkiforrottabb kártevők és támadók sem tudnak majd bejutni rá.

A Lockdown Mode

Az Apple nem titkolt célja az új mód bevezetésével, hogy megakadályozza a Pegasus kémszoftver-botrányban ismertté válthoz hasonló incidenseket, ami igen lesújtó képet adott az iPhone-ok biztonságáról, illetve annak hiányáról. Az új mód az ilyen és hasonló támadásokat úgy próbálja majd ellehetetleníti, hogy leszűkíti a készülékeken végrehajtható művelet körét, ezzel pedig a potenciális támadási felületeket is, amiken biztonsági réseket kereshetnek és használhatnak ki a hackerek.

A Lockdown Mode tájékoztató és bekapcsoló képernyője az iOS 16-ben, egy iPhone-onA Lockdown Mode tájékoztató és bekapcsoló képernyője az iOS 16-ben, egy iPhone-on

Így pl. azokon a telefonokon, amiken aktiválják a Lockdown Mode-ot, a képek és a sima szöveges üzenetek kivételével más típusú állományokat nem lehet majd fogadni a Messages alkalmazásban, és az a linkek előnézetét sem fogja megjeleníteni. Hasonló módon böngészés közben a legtöbb nem életfontosságú webes API, valamint a JavaScript kódok futtatásában az ún. JIT fordító - ami felgyorsítja azt, de potenciálisan veszélyessé is teszi - szintén letiltásra kerülnek majd.

Korlátozva lesznek a kapcsolatok is

Az Apple szolgáltatások szintén korlátozás alá esnek majd, és pl. egy FaceTime hívást csak a Lockdown módban lévő telefon oldaláról lehet majd kezdeményezni a korábban ismeretlen számokra, az ismeretlen maga azonban nem tud majd kéretlenül a készülékhez csatlakozni. Az eszköz ezen kívül nem lehet majd egy vállalati flottához kapcsolni, és új kommunikációs konfigurációs profilokat sem lehet arra telepíteni.

Végül pedig teljes mértékben blokkolva lesznek a mód tartama alatt a vezetékes kapcsolatok az iPhone és számítógépek, illetve kiegészítők között - így ezen a módon sem lehet majd azt megpróbálni megtörni, vagy arról adatokat letölteni. Azoknak, akik pedig mégis meg tudják valamilyen módon kerülni a védelmi intézkedéseket, az Apple dupla sikerdíjat ajánlott fel bugvadász programja keretén belül.

Kérdés, hogy mennyit használ majd

Az még kérdés, hogy az új mód a gyakorlatban mennyire hatékonyan tudja majd a támadásokat ténylegesen kivédeni, miután az a legitim felhasználók számára is igen kemény korlátokat állít fel a készülék használatával kapcsolatban. Így esélyes lehet, hogy utóbbi előbb-utóbb letiltja majd ezeket a korlátozásokat, és ezáltal ismét kihasználhatóvá teszi a nem kevés hibát iPhone-ján a hackerek számára - bár ilyenkor az Apple majd moshatja kezeit, hogy lám-lám, a támadást megakadályozhatta volna, ha az illető bekapcsolta volna a Lockdown módot a mobilon.

Az iPhone mellett egyébként az új mód iPad-eken és macOS-t futtató Mac-eken is elérhető lesz - bár ezeknél kisebb jelentősége lesz ezeknek, és még valószínűbb lesz, hogy az erős korlátok miatt nem aktiválják majd azt a felhasználók a valóságban.