Európai idő szerint kedd éjszaka - a korábban beharangozottaknak megfelelően - Joe Biden amerikai elnök nyilvánosságra hozta a James Webb Űrteleszkóp egyik első képét egy, a washingtoni Fehér Házban tartott rendezvényen. Az új fotó nem csak a James Webb űrteleszkóp az első képe, de egyben a távoli univerzum eddigi legmélyebb és legélesebb infravörös képe is egyben.

A fotón a SMACS 0723 néven ismert galaxishalmaz látható, de olyan részletességgel, ami eddig elképzelhetetlen lett volna. A képen galaxisok ezrei – köztük a valaha megfigyelt leghalványabb ilyen objektumok – láthatók.

A James Webb űrteleszkóp első képe a SMACS 0723 galaxishalmazrólA James Webb űrteleszkóp első képe a SMACS 0723 galaxishalmazról

Ezek egy része ugyanakkor torz módon vagy akár többszörözve jelenik meg benne, aminek oka az, hogy a SMACS 0723 egy olyan óriási tömeget képez, ami már észlelhető módon hajlítja meg maga körül a teret - ezzel pedig a fény útját is -, az einsteini relativitáselmélet értelében.

A NASA a mai napon további, a Webb teleszkóp által készített képeket fog megosztani a nyilvánossággal, amik többek között egy planetáris ködöt, egy ismert galaxisnégyest, valamint egy, Földtől 1150 fényévre található gázbolygó spektrumképét fogják ábrázolni.