Hétfőn virális posztként kezdett terjedni a Twitteren a hír, ami szerint a Microsoft arra készülhet, hogy átnevezze tavaly bemutatott új operációs rendszerét, a Windows 11-et. Ezek szerint a szoftver a jövőben az EdgeOS nevet fogja viselni - ennek alátámasztására pedig az eredeti poszt egy képernyőmentést is mutatott, amin pontosan ezt lehet olvasni.

EdgeOS, a webes operációs rendszer

Ezen kívül a hír alapjául szolgáló tweet tudni vélte azt is, hogy a váltás nem csak az operációs nevét érinti, de annak működési módját is. Állítása szerint ugyanis a Microsoft a Windows 11-ben "egy weben alapuló technológiára épülő shell"-re tervez átváltani az eddigi rendszermag helyett.

A poszt esetében valójában egy kamuról, a kép esetében pedig egy egyszerű hamisítványról van szó, amiben egyszerűen kicserélte valaki a Windows 11 nevét és logóját az említett EdgeOS-re. A Microsoft ugyanakkor abszolút nem tervezi átnevezni a Windows 11-et, pláne nem EdgeOS-szé - ami nyilvánvalóan egy, a Chrome OS-utánérzést keletkeztetne, és amit Redmond már csak ezért is elkerülne.

Nem teljesen alaptalan

Ugyanakkor egyesek megjegyzik, hogy a dolog azért nem teljességgel hihetetlen, főleg azért, mert a redmondi konszern az utóbbi időben rengeteg olyan funkcióval bővítette az Egde-t, amiknek csak marginálisan van vagy egyáltalán nincs köze a böngésző funkciójához, és hogy emiatt az kezd hasonlítani a Windows korai változataira, amik anno szintén hasonló jellegű beépített programokkal indultak világhódító útjukra.

A Microsoft egyébként valóban számos olyan funkciót integrált az elmúlt egy-két év során az Edge-be, amik esetében nem egyértelmű, hogy miért a böngészőbe rakta bele őket, illetve miért pont ezeket rakta bele böngészőjébe, és miért nem külön segédprogramként kínálja a Windows-ban.

Ezek közül a fájlmegosztás ugyan a minden más böngészőben megtalálható szinkronizációs funkciók bővítésének is tekinthető, és az integrált VPN-szolgáltatás is kapcsolódik a böngészéshez, de hogy pl. egy számológép vagy egy egységváltó mit keres a böngészőben (a fotók gyűjtésére használható és az árösszehasonlító minialkalmazásokról nem is beszélve), azt már nehezebb megindokolni.