A Microsoft egy alapvető változtatás tervez végrehajtani Windows operációs rendszere frissítési ütemtervén - szivárgott ki a héten. Ennek értelmében a cég a folyamatosan frissülő, szolgáltatás jellegű Windows-ról vissza kíván térni operációs rendszere hagyományos frissítésére, és arra, hogy néhány évente adjon ki egy-egy újabb Windows főverziót.

Visszatérnek a Windows verziószámok

A változás előszelét már érezni lehetett az elmúlt évek során, amikor is egyre jelentéktelenebbé váltak és meg is ritkultak az eredetileg még 2016-ban kiadott Windows 10 frissítései. Aztán amikor tavaly a cég kiadta a Windows 11-et, már egyértelművé vált, hogy - a vállalat munkatársának egy korábbi bejelentésével szemben - nem a Windows 10 lesz az utolsó Windows; bár akkor azt még nem lehetett tudni, hogy az új verziók milyen időközönként érkeznek majd.

A héten azonban kiszivárgott a redmondi berkekből, hogy miként is képzeli el a Windows frissítését a jövőben a Microsoft. Ezek szerint a Microsoft vissza tervez térni a kliensoldali Windows-ok főverziószámának három évenkénti léptetésére, aminek értelmében a Windows 12 megjelenésére valamikor 2024-ben lehet majd számítani.

A Windows 11 lesz az új Windows 8?

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Windows 11 jövő év végére várt 23H2 verziója várhatóan hasonlóan fajsúlytalan frissítés lesz, mint a Windows 10 idei karbantartó frissítése, a 22H2 is, és az érdemi fejlesztéseket a következő Windows főverzióra tartogatja majd a Microsoft. Ez ráadásul előrevetíti azt is, hogy a Windows 10-ről - aminek támogatása 2025-ig fog tartani - közvetlenül lehet majd váltani a Windows 12-re, a Windows 11 kihagyásával is.

Utóbbi rendszerre történő áttérés a kiadását követő pár hónapban gyakorlatilag leállt, és jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a felhasználók jelentős része nem is fogja meglépni egészen addig, amíg a szoftver támogatását a Microsoft végleg be nem szünteti. Így a Windows 11 könnyen arra a sorsra juthat, mint anno a Windows 8 is, amit szintén kihagyott a felhasználók többsége, és a Windows 7-en maradt amíg lehetett, és csak a Windows 10 kiadását követően váltott új Windows verzióra.

Mit fog tudni a Windows 12?

Azt, hogy a 2024-re várt Windows 12 milyen újdonságokat fog hozni elődjeihez képest, egyelőre nem lehet tudni. Az új rendszert a most kiszivárgottak szerint a cégen belül "Next Valley"-ként emlegetik (a Windows 11 "Sun Valley" kódneve után), de jelenleg még csak tervezgetik, hogy abba milyen fejlesztéseket lehet majd belerakni.

A részletekről vélhetően majd az Insider program keretében fogunk értesülni, ennek változtatásáról vagy eltörléséről ugyanis egyelőre nincs szó, és ez az, aminek keretében a Microsoft először osztja meg az új fejlesztéseket a szélesebb nyilvánossággal.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a Windows 11 esetében még az annak kiadását megelőző pár hónapban sem lehetett tudni, hogy az insiderek valójában már egy új főverziót tesztelgetnek, hanem a Microsoft azt végig titkolta és csak az utolsó pillanatban lökte át a verziószám-kapcsolót - és ez várhatóan a Windows 12 esetében is így lesz majd.