Azok, akik mostanában szeretnének új gépet venni, vagy legalábbis a processzort frissíteni aktuális masinájukban, lehet, hogy jobban teszik ha ezt nem húzzák tovább, hanem rövidesen meglépik. Iparági források szerint ugyanis jelentős áremelkedésre lehet hamarosan számítani különösen a PC-s processzorok piacán, de az alaplapok és egyes hálózat adapterek, valamint más eszközök ára is megugorhat rövidesen.

Drágábbak lesznek a processzorok

A kiszivárgott információk alapján úgy tűnik, hogy az Intel azt tervezi, hogy durván, mintegy 10-20%-kal növeli chipjei átadásai árait hamarosan. Ez a cégtől származó processzorok esetében nyilvánvaló módon azok közel azonos mértékű áremelkedését vonja majd maga után, de más termékek árát is növeli, hiszen az Intel egy rakás másik típusú chipet (pl. vezérlőket, chipkészleteket, Wi-Fi lapkákat) is gyárt, amik aztán az alaplapokban és bővítkártyákban kerülnek felhasználásra.

Az állítólag őszre tervezett áremelkedés nem egységesen sújtja a cég minden termékét, de ennek ellenére mindegyik esetében jelentős mértékű lesz. A legdurvább, akár 20%-os emelkedés a processzorok esetében várható, míg a vezérlőchipeknél "csak" 10%-os árnövekedésre lehet majd számítani, a többi termék pedig valahol a kettő között alakul majd. Az Intel állítólag jelenleg egyeztet a partnereivel arról, hogy a piac milyen mértékű áremelést tudna elviselni, és ez alapján határozza majd meg a pontos számokat.

Az infláció és a nyersanyagdrágulás okozza

Bár a cég hivatalosan egyelőre mélyen hallgat a tervezettekről, ennek ellenére nyilvánvaló, hogy az áremelkedést majd a magas inflációs mutatókkal, valamint a nyersanyagok árainak növekedésével fogja magyarázni. Ezen kívül még a globális chiphiány sem ért végét - sőt, korábbi jóslatok szerint még évekig kitarthat -, de ezen a téren az utóbbi hónapokban jelentős javulást lehetett tapasztalni, így önmagában ez nem indokolná az árak további emelését a piacon.