Bár az űrkutatási berendezéseket általában nem a bennük működő számítógépek teszik érdekessé számunkra (sőt, azok teljesítménye legtöbb vonatkozásban jellemzően évtizedekkel elmarad az általunk használt hétköznapi gépekétől), a NASA munkatársai a napokban olyan részleteket osztottak meg az új James Webb űrteleszkóppal (JWST) kapcsolatban, amik ebben a vonatkozásban is érdeklődésünkre tarthatnak számot - mi több, sokaknak igen kemény meglepetéseket tartogatnak.

Akár a Windows is ráférne

Az űrkutatási hivatal szakemberei ugyanis leleplezték, hogy a fantasztikus képeket lőni képes berendezésben egy SSD teljesít szolgálatot és tárolja az adatokat - méghozzá meglepően nagy kapacitással és intenzitással. Bár az egység 68 GB-os kapacitása nem kiemelkedő a PC-kben alkalmazottakhoz társaihoz képest, mégis meglepően nagy egy ilyen szerkezet, és főleg elődjei tárkapacitásának ismeretében (pl. a Hubble csak alig 2 GB adatot tud tárolni, azt is egy magnetooptikai egységen).

A James Webb űrteleszkóp, még tavalyi felbocsátása előtt, a NASA-nálA James Webb űrteleszkóp, még tavalyi felbocsátása előtt, a NASA-nál

Ennél is megdöbbentőbb lehet azonban, hogy a Webb az SSD-t szinte minden nap teljesen újraírja: a NASA szerint ugyanis 24 óra alatt 57 GB-nyi adatot gyűjt össze, amiket aztán persze folyamatosan le is küld a Földre, hogy helyére másnap újabb adatokat gyűjthessen be. A JWST ezzel egyetlen nap alatt háromszor annyi információval gazdagítja ismereteinket az Univerzumról, mint a Hubble heti szinten - az ugyanis hét nap alatt is "csak" mintegy 18 GB-nyi adatot szolgáltat az űrkutatók részére.

A JWST által lőtt egyik első, fantasztikus kép a Déli rák-ködrőlA JWST által lőtt egyik első, fantasztikus kép a Déli rák-ködről
Ide is elkél egy TRIM néha

Érdekesség, hogy akárcsak az asztali gépekben található társai, a Webb űrteleszkóp SSD-je esetében is számolni kell annak elhasználódásával az idő múlásával. A berendezés építői szerint emiatt az egység valóban használható kapacitása működésének első 10 évének végére 60 GB-ra csökken majd az időközben "elkopó" flash cellák miatt, amiket persze ki kell majd zárni az adattárolás folyamatából.

Ennek ellenére persze ez - ha valóban tartani tudja - igen szép teljesítmény és tartósság lesz az egységtől, ami ráadásul az űrben sokkal komolyabb sugárzásnak és sokkal alacsonyabb hőmérsékleten (kb. mínusz 233 Celsius-fokon) teljesít szolgálatot, mint mondjuk asztali PC-kben található társai.