Az Intel a héten váratlanul egy olyan tájékoztatót tett közzé támogatási fórumán, amiben igen kellemetlen hírt közölt azok számára, akik gépeiben egy-két évnél régebbi processzor található. A közlemény szerint ugyanis a chipgyártó a 10. generációig bezárólag azonnali hatállyal beszünteti minden, a Core processzoraiba épített grafikus áramkör (IGP) támogatását, amikhez a jövőben nem fogja az eddig megszokott rendszeres frissítéseket biztosítani.

Az Skylake, Apollo Lake, Kaby Lake, Amber Lake és Coffee Lake, valamint Whiskey Lake, Comet Lake, Gemini Lake, Ice Lake, Lakefield, Jasper Lake és Elkhart Lake kódnevekkel rendelkező processzorok tulajdonosai így pl. a jövőben hiába tapasztalnak majd valamilyen lassulást bizonyos játékok futtatása során, vagy esetleg elszállásokat vagy más hibát a Windows egy-egy újabb változatának feltelepítés után, nem számíthatnak majd arra, hogy a felmerült gondot az Intel a grafikus meghajtók frissítésével elhárítja - hiába lehetne ez a problémák megoldása.

A közlemény értelmében ugyanis az említett chipekbe integrált grafikus áramkörök meghajtóihoz a jövőben a cég csak akkor fog frissítéseket kiadni, ha esetleg azokban kritikus hibákat vagy biztonsági jellegű sebezhetőségeket fedeznek fel - ezt is csak negyedéves rendszerességgel. Maguk a meghajtók továbbra is elérhetők lesznek, az 11. generációs és későbbi Core processzorokhoz szánt meghajtók csomagjaiban, de - a fent említett kivételes eseteket leszámítva - nem fognak frissülni.

A lépés nem csak azért kellemetlen, mert az Intel minden előzetes figyelmeztetés nélkül kerített sort arra, de azért is, mert a 10. generációs chipjeit a vállalat alig két-három éve, 2019 és 2020 között dobta piacra - tehát azok még egyáltalán nem számítanak öregnek. A felhasználóknak mindenesetre ezek után érdemes lesz alaposan átgondolniuk, hogy hajlandók lesznek -e az Intel hamarosan kerülő dedikált videókártyáiba beruházni - mert nem kizárt, hogy a cég azok kezét is hasonlóan rövid idő után el fogja engedni.