A Yettel a héten közleményben hívta fel a nyilvánosság figyelmet a Magyar Vöröskeszttel közösen indított támogatási programjára, aminek keretében a szociálisan rászorulónak segít digitális eszközök: mobiltelefon, laptop vagy akár táblagép, valamint ezeket működtető szoftverek beszerzésében. A Digitális Felzárkóztatási Alap működését a vállalat tavaly 50 millió forinttal támogatta.

A program egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi, valamint gyermekjóléti intézmények (kórházak, idősotthonok, családok átmeneti otthona, valamint gyermekotthonok), illetve szociálisan rászoruló személyek(elsősorban tanulók, idősek, nagycsaládosok, gondozásra szorulók, egyszülős családok gyermekei, valamint a szociális- és gyermekvédelmi/jóléti ellátórendszer ügyfelei) számára szól. Az alap folyamatosan nyitott az éves keret kimerítéséig, a beérkezett pályázatokat havonta bírálják el.

A Digitális Felzárkóztatási Alap egyik sikeres pályázója, egy 8 éves, folyamatos kórházi kezelés alatt álló zalai gyerek átveszi laptopját, amivel tudja majd tartani a kapcsolatot osztálytársaivalA Digitális Felzárkóztatási Alap egyik sikeres pályázója, egy 8 éves, folyamatos kórházi kezelés alatt álló zalai gyerek átveszi laptopját, amivel tudja majd tartani a kapcsolatot osztálytársaival

Eddig az ország számos pontjáról, többek közt Tolna, Veszprém és Zala megyéből, többségében szociális intézményekből és gyermekjóléti szolgálatokból, valamint családok átmeneti otthonából, illetve mozgáskorlátozottakat segítő egyesülettől érkeztek pályázatok. A pályázók több mint fele (55%) laptopra, nagyjából harmada (33%) tabletre, 10 százaléka pedig mobiltelefonra nyújtott be igényt. Az eszközöket a kedvezményezettek részére a szakmai elbírálást követően juttatták el.

Az eddigi pályázók között van többek közt egy csontvelőátültetésen átesett, Zala megyei faluból származó nyolcéves gyermek is, aki a folyamatos kórházi kezelések miatt kimarad a tanulásból, ezért elengedhetetlen számára egy laptop, amelyen keresztül tartani tudja a lépést az osztálytársaival és nem marad le a tanulásban.

Az alap ugyanakkor nyitott: támogatónak is lehet jelentkezni hozzá vállalatként és magánszemélyként is. Az eddigiek alapján átlagosan 12-13 ezer forintos támogatások érkeznek. A fenntartható finanszírozáshoz az alapítók, a Magyar Vöröskereszt és a Yettel Magyarország Zrt. várják a további támogatókat.