A Samsung a napokban jelentette be, hogy Galaxy telefonjait egy rendkívül hasznos új képességgel kezdte el felvértezni. A cég által "Javítás Mód"-nak hívott állapotban a készülékek csak igen korlátozottan engednek hozzáférést a rajtuk tárolt adatokhoz - így pl. a fotók vagy üzenetek listázására sincs mód, és az alkalmazások közül is csak azokat lehet futtatni, amik már gyárilag is rajta voltak.

Vége a szervizesek kukucskálásának

A funkció célja - mint neve is mutatja -, hogy a felhasználók részlegesen zárolhassák a telefonokat a kíváncsi szemek elől addig, amíg pl. beadják javításra azokat egy szervizbe. Így a javítást végző személyek tudják tesztelni a telefon képességeit, és feltárni az azon jelentkező hiba természetét, illetve ellenőrizni a javítás megfelelőségét, mégsem férhetnek hozzá privát fotókhoz és üzenetekhez, vagy más érzékeny információkhoz.

Az új módnak köszönhetően a szervizesek nem tudnak kutatkodni majd a telefonokon tárolt adataink közöttAz új módnak köszönhetően a szervizesek nem tudnak kutatkodni majd a telefonokon tárolt adataink között

Bár a Samsung esetében nem tudunk ilyenről, az iPhone-ok esetében bizony több esetre is napfény derült, amikben az almás készülékekről érzékeny fotókat mentettek le az Apple által alkalmazott, illetve megbízott szerviz munkatársai, amiket aztán feltöltöttek a netre - ezáltal gyakran komoly traumát okozva az érintett felhasználóknak. Az új fejlesztés nyilvánvalóan az ilyen incidenseket hivatott megelőzni - feltéve, hogy a felhasználó aktiválja azt a készülék szervizbe adása előtt.

Egyszerű használni

Az új módba a telefonokat beállításaik között lehet átváltani, amit követően azok újraindulnak, de immár csak a szóban forgó, korlátozott hozzáférést biztosítják az alkalmazásokhoz és adatokhoz. A javítás befejeztével aztán a felhasználó ujjlenyomata vagy más azonosítója segítségével feloldhatja a korlátozást, aminek hatására a készülék ismét újraindul, helyreállítva a normális működést.

A megoldás hátulütője az lehet, hogy az olyan esetekben, amikor pl. a kijelző sérül meg vagy az érintésérzékelés romlik el a telefonokon, gyakorlatilag lehetetlen lesz aktiválni az új módot a telefon a szervizbe adása előtt. Ezért remljük a Samsung kidolgoz majd egy alternatív - pl. a készülék gombjainak atipikus megnyomásán alapuló - aktiválási módot is hamarosan.

Régebbi telefonok is megkapják majd

Jó hír ugyanakkor, hogy a Javítás Módot a Samsung nem csak új telefonjaiban teszi elérhetővé, hanem egyes régebbi készülékein is, ha azok még kapnak frissítéseket. Így pl. első körben a Samsung Galaxy S21 fogja megkapni az újdonságot, de később más modellekre is megérkezhet majd.