A múlt hét végén, 89 éves korában elhunyt Nichelle Nichols - az a színésznő, aki az eredeti, 1960-as években adásba került Star Trek sorozatban az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztjét alakította. Nichols kiemelkedő jelentőségű volt a média történetében, mert az első fekete színésznő volt, aki főszerepet alakított egy amerikai TV-sorozatban - ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

Nichols karrierje ugyanakkor korábban kezdődött, mivel tizenéves kora óta a szórakoztatóiparban dolgozott, később pedig TV-sorozatokban is megjelent - igaz, akkor még csak kisebb, kiegészítő szerepekben. Az országos, illetve később világszintű ismertséget számára az eredeti Star Trek sorozat hozta meg, amiben az öt, gyakorlatilag minden epizódban látható főszereplő egyikét formálta meg: Nyota Uhura hadnagyot, az űrhajó kommunikációs tisztjét.

Nichelle Nichols az eredeti Star Trek sorozat Uhura hadnagyakéntNichelle Nichols az eredeti Star Trek sorozat Uhura hadnagyaként

Karaktere nem csak tanult, de intelligens is volt, és gyakran jutott fontos szerephez az epizódok cselekményében is, ami a maga idejében példa nélküli volt a faji megkülönböztetés által akkoriban erősen jellemzett Egyesült Államokban egy televíziós sorozatban. Ráadásul szintén ő volt az egyik első fekete nő is, akit a nézők láthattak egy fehér férfival csókolózni a képernyőn, ami szintén erősen tabudöntögető volt akkoriban.

Nichols a Star Trek után csatlakozott a NASA-hoz, ahol a kisebbségeket és nőket segítő speciális program egyik vezetője lett. Így szerepe volt többek között az első női, valamint az első feketebőrű asztronauta szerződtetésében is, akik később mindketten meg is járták a világűrt.

Színészi karrierjét sem adta fel teljesen, mert felbukkant még több filmben és sorozatban is, és persze az első hat Star Trek mozifilmben is. A NASA számos promóciós anyagában is megjelent, és az űrügynökség szóvivőjeként is funkcionált több évtizedig.

Legnagyobb hatással a világra azonban Star Trek-beli szerepén keresztül volt, amivel világszerte színesbőrűek és nők milliói inspirálta arra, hogy próbáljanak és merjenek többek lenni annál, mint amire az aktuális kor és a társadalmi szerkezetek kvázi predesztinálták őket, és túllépni azokon a kereteken, amibe ezek bele próbálták volna szorítani őket.