Bár a Google hivatalosan még nem közölte, de a napokban véletlenül kikotyogta, hogy mikor fogja kiadni okostelefonos operációs rendszere következő verzióját. Ezek szerint az Android 13 még szeptemberben kiadásra kerül majd - de az is elképzelhető, hogy még ennél is előbb, már augusztus során sort kerít erre a cég.

Szeptemberben már biztosan itt lesz

A Google ugyanis az Android legújabb, augusztus havi biztonsági értesítőjében elhelyezett egy megjegyzést, ami szerint "az Android 13 alapból a 2022-09-01-es biztonsági foltszinttel" fog érkezni - ami csak akkor lehetséges, ha a cég még az adott hónapban elérhetővé teszi azt, egyébként ugyanis már az október biztonsági foltszinttel kellene érkeznie annak.

Ez egyébként egybevág a Google által az Android kiadási ütemtervével kapcsolatban korábban közölt információkkal is - ebben ugyanis a cég csak júliusig írt előzeteseket a rendszerhez, az ezt követő hónapokra pedig már a végleges kiadást jelezte előre. Igaz, gondosan elkerülte a pontos hónap megjelölélését - ezáltal biztosítva némi mozgásteret magának.

A kiadási dátum persze csak az Android 13 nyílt forrású kódbázisára (AOSP) vonatkozik - az viszont, hogy egyes konkrét készülékekre mikor válik letölthetővé az új rendszer, vagy mikor lesznek megvásárolhatók az első, már eleve ezzel érkező okostelefonok, a gyártóktól függ, akik jóval későbbre is halaszthatják ezt.

A Google maga is ezt tette pl. az Android 12 esetében is, amit ugyan tavaly már október első napjaiban kiadott, de csak két héttel később, október 19-én publikált frissítésként sajátmárkás Pixel telefonjaira. A többi gyártó még ennél is tovább húzta: a Samsung pl. csak november közepén, a Nokia és az ASUS csak decemberben, a Xiaomi, a Motorola és a Sony pedig már csak az idei év elején adták ki az Android 12-t saját készülékeikre.

Nagyobb biztonság és szebb játékok

Az Android 13 újdonságai között szerepel a felhasználók követésének megnehezítése, immár a Wi-Fi-n keresztül is, az alkalmazásikonok a témához igazításának, valamint a programok nyelvi beállításainak egyedi megváltoztatása lehetősége.

Ezen kívül a rajta futó játékok is szebb grafikát nyújthatnak majd a shaderek továbbfejlesztésének köszönhetően, az app-ok pedig kevésbé élhetnek vissza azzal, ha valamilyen médiaanyaghoz hozzáférést adunk nekik, ugyanis ezzel nem fognak automatikusan más típusú anyagokhoz is hozzáférni a telefonunkon.