Egy orvosi cég a héten jelentette be, hogy sikerrel zárult az első olyan amerikai műtét, aminek keretében az általuk kidolgozott agy-számítógép interfészt (BCI-t) beépítették egy páciensbe. A New York-i Synchron Stentrode nevű eszköze lehetővé teszi a súlyos bénulásban szenvedő betegek számára, hogy azok közvetlenül agyukon keresztül képessé váljanak egy számítógép irányítására, illetve kommunikációra másokkal.

A Synchron megoldásának nagy előnye, hogy elvégzéséhez nincs szükség a koponya felnyitására és nyílt agyműtét elvégzésére, hanem az érzékelőt a fül mellett, a nyaki vénákon keresztül juttatják a páciens agyába, a motorikus kéregbe. Az ilyen, endovaszkuláris jellegű beavatkozások rutinnak számítanak manapság, így az eljárást sokkal szélesebb körben és több klinikán lehet majd alkalmazni, mint a sokkal összetettebb és veszélyesebb koponyaműtéten alapuló megoldásokat.

A mostani nem az első alkalom, hogy a Stentrode beépítésre kerül, mert egy korábbi kísérletben azt már megkapta négy másik páciens Ausztráliában. Ők egy év után sem számoltak be számottevő panaszokról, viszont képessé váltak például SMS-ezére, emailezésre, online vásárlások végrehajtására, illetve orvosi szolgálatokkal történő kapcsolattartásra is.

"Ez egy hihetetlenül izgalmas mérföldkő a terület számára, a következmények és hatalmas potenciál miatt", mondta Shahram Majidi, MD, az eljárást végző neurointervenciós sebész. "A beültetési eljárás rendkívül jól sikerült, a páciens a műtét után 48 órával hazamehetett." Ugyanakkor az új képességek elsajátításához még időre lesz szükség, amiben a műtétet elvégző klinika munkatársai segítik majd a beteget.