A Samsung várhatóan némileg módosított névvel fogja jövő héten bejelenteni két összehajtható képernyős telefonsorozata legújabb modelljeit. A cég a hírek szerint a Galaxy Z Fold 4 és a Galaxy Z Flip 4 nevéből elhagyhatja majd a "Z" tagokat - részben az ukrajnai háború miatt.

Utóbbiban ugyanis az országot támadó orosz csapatok pont ugyanezt (egyébként az általuk használt cirill ábécében nem létező) betűt használták járműveiken, ami így az orosz katonai agresszió szimbólumává vált - otthonukban és a világ egyaránt. A Samsung az indoklás szerint nem szeretne közösséget vállalni az orosz támadókkal, ezért válik meg a "Z" tagtól említett termékei nevében.

A készülékek jelenleg egy prominens "Z" brandinggel kerülnek forgalmba, ami a hírek szerint eltűnik majd róluk (kép: Glenntech/Samsung Forums)A készülékek jelenleg egy prominens "Z" brandinggel kerülnek forgalmba, ami a hírek szerint eltűnik majd róluk (kép: Glenntech/Samsung Forums)

A másik ok, hogy az emberek maguk sem nagyon használták a készülékek nevében a szóban forgó tagot, illetve nem is értették, hogy az tulajdonképpen mit keres ott. A Samsung talán a harmonikaszerű összehajtás lehetőségére akart utalni a "Z" betűvel, de ennek is csak akkor lett volna igazán értelme, ha a készülékek 3 egymásra csukható panelből, nem pedig csak két félből állnak.

A dél-koreai gyártó egyébként az Oroszországgal határos országokban már az idei év tavasza óta a "Z" betű nélkül említi és hozza forgalomba összehajtható telefonjait - tehát a sztorinak ez a része biztosan stimmel. Az, hogy a branding átalakítását az egész világra kiterjeszti -e a Samsung, pedig legkésőbb jövő héten, az új modellek bemutatásakor kiderül majd.