Egy kínai gyártó egy olyan számítógépházat dobott piacra, ami egyesíti magában a mondásbeli kellemest a hasznossal. Az Y2 Fish Tank Chassis-a ugyanis amellett, hogy helyet ad egy PC-s konfigurációnak egy valódi, 13 literes akváriumként is funkcionál.

Utóbbi az egység felső részét foglalja el, amit ténylegsen is meg tölteni vízzel, illetve halakat is lehet rakni bele. A PC a ház alsó részében található meg, ahol az alaplap, a processzor, a memória, a videókártya és persze a tápegység foglalnak helyet - mondhatni már klasszikus felállásban.

Y2 Fish Tank ChassisY2 Fish Tank Chassis

A ház csak kisebb méretű micro-ATX/mini-ATX méretű alaplapok befogadására képes, tápegységből is csak az 1U magas fér el benne, és a grafikus kártya is maximum csak 22 centiméter hosszú lehet, merevlemezből/SSD-ből pedig csak egyetlen egységnek van hely, az is csak a 2.5 colos méretből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár a Fish Tank Chassis alapvetően konfigurációk széles skáláját tudja fogadni, azért brutális erőgépet nem lehet pakolni bele.

Y2 Fish Tank ChassisY2 Fish Tank Chassis

Ez ugyanakkor abból a szempontból jó is, hogy a túl sok hőt termelő összeállítás vélhetően rossz hatással lennének az akváriumban a víz oxigénszintjére, illetve az abban úszkáló halak egészségére. A gyártó egyébként a házhoz a vízkeringető szivattyút és megvilágító elektronikát is mellékeli, amihez még egy távirányítót is ad, amivel változtatható annak színe.

Y2 Fish Tank ChassisY2 Fish Tank Chassis

A Fish Tank Chassis furcsa felépítése ellenére meglepően jól szervizelhető akkor is, ha a tetején lévő akvárium már fel van töltve vízzel és halakkal, mivel a gép minden egysége egy külön keretre van felszerelve, amivel együtt egyben kihúzható hátulról (az akvárium alól). Ugyanakkor a gyártó által közzétett ábrák alapján nem tűnik úgy, hogy a ház tartalmazna bármilyen extra védelmet a megszokottnál nedvesebb környezet az elektronikára jelentett veszélyeinek minimalizálása végett, így a gép üzemeltetése azért így is kockázatos lehet.

Y2 Fish Tank Chassis Y2 Fish Tank Chassis Y2 Fish Tank Chassis Y2 Fish Tank Chassis