Bár a Google a várakozások szerint csak jövő hónapra készül majd el Android 13 végleges változatával, a Samsung egyes csúcskészülékeinek használói már most kipróbálhatják az új rendszert. A dél-koreai gyártó ugyanis bejelentette, hogy elérhetővé tette az Android 13 általa átalakított változata, a One UI 5 bétáját Galaxy S22 telefonjaira.

A One UI 5 tartalmazza az Android 13 gyakorlatilag minden újítását, amihez képest azonban néhány plusz fejlesztést is kínál. Így például lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azok a kezdőképernyőjükön egy widget helyén többet is elhelyezzenek - ezáltal gyors hozzáférést biztosítva több funkcióhoz is, mint az egyébként lehetséges lenne; hogy megkérjék a telefont, hogy hangosan is felolvassa a szöveget, amint azt beírják; vagy hogy belenagyítsanak a telefon képernyőjén megjelenő tetszőleges szövegbe és képbe a jobb láthatóság érdekében.

A One UI 5 egy widget helyén akár több elhelyezését is lehetővé tesziA One UI 5 egy widget helyén akár több elhelyezését is lehetővé teszi

Emellett persze elérhetők az Android 13 standard fejlesztései is, mint pl. az alkalmazásonkénti nyelvmeghatározás lehetősége, az új biztonsági központ, valamint az, hogy az alkalmazások csak akkor tudják értesítésekkel zaklatni a felhasználókat, ha utóbbiaktól ehhez előre engedélyt kérnek.

A One UI 5 most kiadott bétáját a Samsung Member alkalmazásán keresztül tölthetik le készülékeikre a Galaxy S22 tulajdonosok - egyelőre azonban csak akkor, ha az Egyesült Államokban, Németországban vagy Dél-Koreában laknak. Ugyanakkor a cég azt ígéri, hogy hamarosan más régiókban és készülékekre is elérhetővé fogja tenni azt.