A Microsoft a héten elismerte, hogy operációs rendszer-családja legújabb verziói egy rendkívül súlyos hibát tartalmaznak, ami miatt felhasználók véglegesen elveszthetik fontos, akár pótolhatatlan adataikat is. A bug némileg ellentmondásos módon a Windows pont az adatokat - az illetéktelen szemektől - megvédeni hivatott titkosítási funkciójában bújik meg, de csak a viszonylag új processzorokkal szerelt gépeken jelentkezik.

A szóban forgó masinák azok, amikben az Intel Ice Lake, Tiger Lake vagy Rocket Lake, valamint az AMD Ryzen 5000 (Zen 3), Epyc 7003 (Milan) vagy Epyc 7003X sorozatába tartozó chipek teljesítenek szolgálatot. A hiba nem magukban a processzorokban bújik meg, de csak ezeken jön elő, mert ezeken a Windows a titkosításra egy, a korábbi lapkákon elérhetőnél gyorsabb, új utasítást használ fel. A Microsoft az ezt hasznosító kódban vétetett valamilyen hibát, és ez okozhatja az adatok végleges elvesztését a titkosítás során.

A jó hír, hogy a hibát a Windows 11-ben és a Windows Server 2022-ben a Microsoft már a nyár elején elhárította, de a cég akkori megoldása mindössze az új utasítás használatának mellőzése, és helyette a más chipeken is használt változat alkalmazása volt. A vállalat azonban most kiadott egy újabb foltot, ami immár ténylegesen is javítja a működési problémát, és ha elérhető, ismét kihasználja a processzorok új utasítását, amivel jelentősen gyorsítja a titkosítás sebességét.

A folt részét képezi a Microsoft által kedden kiadott agusztusi Windows patch-csomagnak, így azt automatikusan meg fogják kapni a gépek az elkövetkező pár napban.