Bár az Apple már eddig is megkérte telefonjai árát és a konkurenseknél jellemzően drágábban adta ugyanolyan méretű és tudású készülékeit, idén ősztől kezdve vélhetően még az eddiginél is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik új almás telefon akarnak vásárolni. A cupertinói vállalat ugyanis az iPhone 14 bemutatásával meg fogja emeli árait - azaz, a korábban megszokottnál jelentősen magasabb pénzösszeget fog elkérni telefonjaiért.

Legalábbis ezt állítja iparági forrásokra hivatkozva az Apple-ügyekben jártasnak számító Ming-Chi Kuo, aki szerint az Apple arra készül, hogy mintegy 15%-kal magasabb áron mutasson be egyes iPhone 14 modelleket, mint amennyibe azok korábbi generációs megfelelői kerültek anno. Az áremelkedés a hírek szerint egyelőre csak a Pro modelleket érinti majd, de mi azért nem vennénk készpénznek azt sem, hogy a "sima" iPhone 14-ek között sem lesz olyan, ami a korábbiaknál többe fog kerülni.

Az Apple ugyanis hagyományosan ugyanazon az áron mutatta be az elmúlt évek során az azonos méretű háttértárral érkező újabb modelljeit, mint tette azt a megelőző évben is. A mostani áremelés azonban azt fogja jelenteni, hogy jelentős eltérés lesz majd mondjuk a tavalyi 128 GB-os iPhone 13 Pro és az idei 128 GB-os iPhone 14 Pro ára között.

A drágulás mögött természetesen elsődlegesen az inflációs hatások állnak, bár azt sem lehet kizárni, hogy az Apple az iPhone 14-be a korábbiaknál több memóriát vagy háttértárat fog pakolni, ami szintén megtolhatja kicsit az árat felfelé. Mindenesetre ezek eredményeként jóval 1000 dollár, illetve 1100-1200 euró fölé emelkedhet majd a legkisebb háttértárral szerelt iPhone 14 Pro modellek ára is.

A magyarok persze az elmúlt fél évben brutálisan elértéktelenedett forint miatt még ennél is nagyobb ársokkal számolhatnak, és a tavalyit akár 30%-kal vagy azt is meghaladó mértékben megnövekedett számokkal találkozhatnak majd az új almás telefonok árcímkéjén.