Úgy tűnik, hogy a Facebooknak első körben sikerült elkerülnie azt, hogy elérhetetlenné kelljen tennie Európában szolgáltatását. Ugyanis néhány ország helyi adatvédelmi hatósága jelezte: kifogásai vannak azzal az ír döntéstervezettel kapcsolatban, ami - ha kifogás nélkül elfogadásra került volna - megtiltotta volna a Facebook számára az EU határain belüli működést jelenlegi formájában.

Nincs egyértelmű jogalap a működésére

Mint korábban már megírtuk: az általános európai értelmezés szerint a Facebook (illetve anyacége, a Meta) jelenleg jogalap nélkül továbbítja a kontinens - köztük magyar - felhasználóinak adatait az Egyesült Államokban található szervereire. Korábban ugyan erre lehetőséget adott neki az USA és az EU közötti Privacy Shield egyezmény, ez azonban 2020-ban érvényét vesztette - azóta pedig nincs törvény vagy egyezmény, ami a Facebook adatexportját az Unióból legálissá tenné.

A Facebook szerint ugyan erre az ír törvények továbbra is lehetőséget adtak volna nekik, de az ír adatvédelmi hatóság az év elején egyértelművé tette: szerinte viszont ez nincs így - ezzel pedig lezárta az utolsó kiskaput is a cég előtt az adatexportra. Most ezt a döntést kifogásolta néhány adatvédelmi hatóság, ami emiatt nem tud jogerőre emelkedni - ez pedig azt jelenti, hogy a Facebook jogállása nem tisztázott, és a szolgáltatás egyelőre nem kerülhet formálisan is betiltásra az egész EU-ban.

Ami késik, nem múlik

Azt nem tudni, hogy a kifogások milyen időtávon kerülnek majd elbírálásra, de egy korábbi, a WhatsApp-pal kapcsolatos hasonló adatvédelmi panaszban, ahol szintén az írországi adatvédelmi hatóság ellen éltek kifogással más adatvédelmi hatóságok, mintegy 9 hónapba telt, mire a korábban meghozott döntés végül jogerőre emelkedhetett. Akkor ráadásul az csak némi bírság kiszabását jelentette, aminél azonban vélhetően nagyobb köveket és szálakat mozgatott meg most, a teljes betiltás megakadályozása, illetve elodázása ügyében a Facebook az arra mondjuk úgy "fogékony" hatóságoknál.

A közösségi oldal nyilvánvalóan arra játszik, hogy jogi csűréssel, csavarással sikerül addig elhúzni az ügyet, amíg végre újra elfogadásra kerül egy adatvédelmi egyezmény az USA és az EU között, ami alapján már jogszerűen üzemelhet tovább. Ez ügyben ugyanakkor legkorábban az év végén várható további fejlemény a két régió között - és az sem biztos, hogy pozitív lesz.

Így nem kizárt, hogy végül a Facebook és az Instagram - vagy legalábbis jelenlegi működési módja, illetve adatkezelési gyakorlata - tényleg betiltásra kerül majd az EU-ban, de erre az idei év végéig nem valószínű, hogy sor kerül majd.