A Google okostelefonos rendszere, az Android jövőre egy alapvető változáson mehet át - derült ki a napokban. Ezek szerint ugyanis a rendszer 2023-ban megjelenő verziója, az Android 14 nagyon úgy néz ki, hogy csak a 64-bites működést fogja majd támogatni.

Viszlát, 32-bit!

Az erre utaló jeleket szemfüles felhasználók az Android nyílt forrású kódbázisában vették észre, alig pár nappal az Android 13 kiadását követően. Ezek szerint a Google következő Pixel táblagépe - aminek kiadását a jövő év első felére lehet várni - a mobilos rendszer egy olyan kiadásával fog érkezni, ami már kizárólag csak a 64-bites módot fogja ismerni.

A váltás a végfelhasználók számára nagyrészt észrevehetetlen lesz, hiszen csak azt érinti, hogy az Android milyen hardveren működik, illetve miként futtatja a rá készült alkalmazásokat. Mivel azonban a Google már 2019-ben kötelezővé tette a fejlesztők számára, hogy 64-bites változatokat is biztosítsanak a Play Áruházba bekerül app-jaikból, tavaly pedig száműzte onnan az utolsó programokat is, amik nem teljesítették ezt a követelményt, ezért a váltás ebből a szempontból nem jelenthet gondot.

Gyorsabb és biztonságosabb a 64-bit

A másik oldalon ugyanakkor a kódbázis színtisztán 64-bitesre alakítása, illetve korlátozása lehetővé tehet majd olyan optimalizációkat és egyszerűsítéseket is a Google számára, amiket eddig nem léphetett meg, de amiktől gyorsabbá válhat az Android működése. Ezen kívül a 64-bites módban plusz biztonsági mechanizmusok is aktiválhatók a legtöbb processzoron, ami megint csak javára válhat az Android platformnak, a csak 64-bites működés révén pedig megkerülhetetlenné teszi majd ezeket 32-bites kódok segítségével a kártevők és hackerek számára.

A chipgyártók közül egyébként az ARM szintén azt tervezi, hogy jövőre kivezeti architektúrájából a 32-bites támogatást, és színtiszta 64-bites működésre áll át, és több kínai alkalmazásbolt is szintén még az év vége előtt kötelezővé fogja tenni a benne megjelenő alkalmazások számára a 64-bites rendszerek támogatását, amik mind abba az irányba mutatnak, hogy az Android tényleg végleg el fogja hagyni ezt az immár másfél évtizede magával cipelt, de egyre terhesebbé váló örökségét jövőre.

Az Android utolsó

A mérhető piaci részesedéssel rendelkező operációs rendszerek közül egyébként is az Android az utolsó, ami még nem hagyta maga mögött a 32-bites működés örökségét. Legnagyob versenytársa, az iOS ugyanis már 2017-ben meglépte ezt, de a Windows legutolsó verziója, a 11 is már csak 64-bites chipeken hajlandó működni. A Linux-disztribúciók közül is az Ubuntu 2020 óta már csak 64-bites gépeken fut, de hamarosan a Fedora, valamint a Debian is csak 64-bites PC-kre lesz telepíthető.