A Samsung a héten egy rendkívüli frissítés terjesztését kezdte meg világszerte több, mint 500 millió okostelefonjára. A frissítést számos olyan készülék is megkapja, amik támogatását és rendszeres foltozását a cég amúgy már esetleg évekkel ezelőtt leállította - most mégis elérhetővé válik az hozzájuk is.

A GPS-t javítja

A frissítés ugyanakkor nem biztonsági javításokat tartalmaz, és nem is vértezi fel új funkciókkal a készülékeket. Ehelyett a leírás szerint valamilyen, a GPS jelekkel és a pozíciómeghatározással kapcsolatos problémákat orvosol a telefonokon - de hogy pontosan mit, illetve miért van erre szükség, azt a Samsung nem árulja el.

Az érintett készülékek között a Galaxy S8, S7 és S6 szériája mellett ott van a Galaxy S5 Neo, a Galaxy Alpha, valamint a Galaxy A7 2018-as kiadása és a Galaxy Note 8 is, amik támogatását korábban már szintén megszüntette a Samsung, most mégis új firmware verziót tett elérhetővé hozzájuk.

Letöltés és telepítés

A frissítés beszerzése a telefonokra alapvetően két módon lehetséges. Az egyik módszer, hogy magukon a készülékeken felhívjuk a Beállítások alkalmazást, majd azon belül a Szoftverfrissítés pontban a Letöltés és telepítés pontot kiválasztva kérhetjük meg a telefont, hogy ugyan nézzen már rá az új verzió elérhetőségére, illetve töltse le nekünk azt. Utóbbit értelemszerűen elsősorban csak Wi-Fi-n át érdemes megejteni, mivel a frissítés mintegy 400 megabájtja a mobilcsomagunkat jelentősen megterhelheti.

A frissítés telepítése magukon a Samsung Galaxy telefonokonA frissítés telepítése magukon a Samsung Galaxy telefonokon

A másik lehetőség a Smart Switch alkalmazásának telepítése a PC-re, majd a gép a telefon kábellel történő összekötését követően a frissítés elindítása az alkalmazásból. Ez maga a számítógép internet-kapcsolatát fogja használni az új firmware beszerzésére, ezért jóval gyorsabb lehet, mint ha annak letöltését a telefonról, Wi-Fi-n keresztül kezdeményeznénk.

Érdemes menteni

Mindkét esetben a frissítés telepítését megelőzően a Smart Switch segítségével érdemes biztonsági mentést készíteni a telefonon tárolt adatokról, fotókról és videókról. Bár ezeket elvileg az új firmware telepítése érintetlenül hagyja és megőrzi, viszont jobb biztosra menni, és a potenciálisan pótolhatatlan adatok biztonsági mentéséről gondoskodni arra az esetre, ha a frissítés mégsem zajlana szökkenőmentesen.

Ezen kívül arra is érdemes felkészülni, hogy a firmware új verziójának telepítését követően a Galaxy készülékek újraindítják magukat, amely idő alatt nem lehet őket használni. Ezen kívül a rebootot követően a telepített alkalmazások gyorstárazott kódja is újragenerálásra kerül, ezért az újraindítás követően a készülékek kicsit lassabban reagálnak majd a szokottnál - de a normál sebességű működés pár perc múlva helyreáll, és következő újraindításokkor már nem fog jelentkezni.