Úgy tűnik, hogy a Microsoft néhány év után ismét arra készül, hogy változtasson a Windows verziók elnevezésen. Ezek szerint az eredetileg a Windows 10 frissítéseihez bevezetett egyedi nevek (Tavaszi Frissítés, Alkotói Frissítés, stb.), majd a jelenlegi év-félév alapú elnevezéseket (pl. 21H1, 22H2) egy újabb, szisztéma válthatja le.

Legalábbis erre utal az, hogy a Windows 11 következő, eddig 22H2 néven ismert verziójának a telepítést követően megjelenő beállítóalkalmazása már nem utóbbi néven hivatkozik a rendszerre, hanem helyette "Windows 11 2022 Update" néven azonosítja azt. Ez azt jelentheti, hogy a Microsoft a jövőben a Windows verziókat egyszerűen csak a kiadásuk éve alapján tervezi majd elnevezni.

A változás logikus annak tükrében, hogy Redmond évente már csak egyszer ad ki ilyen új verziót még támogatott rendszereiből - a Windows 10-ből és a Windows 11-ből -, ami pl. a félév megjelölését szükségtelenné teszi. Ez még értelmes volt akkor, amikor egy évben több verziófrissítés is megjelent a Windows 10-ből, évi egy új verzió mellett azonban az évszám maga is elegendő lesz az adott verzió egyértelmű megjelölésére.

Így ráadásul a Microsoft sokkal szabadabb kezet kap majd azt illetően is, hogy azt az egy új verziót mikor adja ki, és nem lesz nyomás alatt, hogy az előre kijelölt verziószámnak, illetve elnevezésnek megfelelő ütemtervhez tartsa magát, és az annak megfelelő félévben adja ki a rendszer új kiadását, vagy változtasson annak elnevezésen utólag.

Bár egyesek szerint elképzelhető, hogy ez nem lesz így és a "Windows 11 2022 Update" csak egy ún. "placeholder", amit a Microsoft végül majd lecserél a "Windows 11 22H2-re" - ez a teória azonban mind a fentiek tükrében teljesen illogikus, mind abból a szempontból, hogy a frissítés kódját Redmond már hónapokkal ezelőtt véglegesítette, és ha azóta nem cserélte le benne valamit, akkor az nagyon valószínű, hogy ekként is fog majd a várhatóan hamarosan megjelenő végleges változatban is szerepelni.