Bár a közelmúltban az Apple is elkezdte egyes termékei otthoni javítását is lehetővé tenni, a cég ezirányú programja egyértelműen inkább csak egy alibikezdeményezés azért, hogy legyen mire hivatkoznia a törvényalkotók felé, mint sem valóban a felhasználók érdekeit szolgáló lehetőség. Ennek legékesebb bizonyíték a szóban forgó program legújabb eleme, ami elvileg a MacBook Pro felhasználók számára tenné lehetővé egyes javítások elvégzését - de valójában csak elriasztja őket ettől.

Ennek oka, hogy pl. egy akku cseréjéhez - ami minden 3-4 évesnél idősebb hordozható gépnél esedékessé szokott válni - az Apple nem hajlandó egy külön és egyszerűen cserélhető csereakkut biztosítani a javítást saját szakállra elvégezni akaró vásárlói részére. Ehelyett a cég arra kényszeríti a felhasználókat, hogy azok egy ún. "top case" nevű alkatrészt vegyenek meg, ami lényegében a MacBook Pro házának egy olyan része, és amibe az akku - valamint a billentyűzet, a mikrofon és a hangszórók is - bele van ragasztva előre.

Az Apple csereakkut csak egy rakás másik alkatrésszel egybeépítve biztosít, ami sokba kerül, ráadásul így már nehéz is cserélniAz Apple csereakkut csak egy rakás másik alkatrésszel egybeépítve biztosít, ami sokba kerül, ráadásul így már nehéz is cserélni

Ez az alkatrész azonban így már jóval drágább, mint egy akku - annyira, hogy az Apple 527 dollárt kér érte, amiért már egy komplett másik laptopot is lehetne venni, igaz, nem az almás vállalattól. Ráadásul a szóban forgó "top case" cseréjéhez egy tucatnyi - az akkuhoz semmilyen módon nem kapcsolódó - alkatrészt is ki kell szerelni, majd bele kell rakni a cseredarabba, ami annyira bonyolult eljárás, hogy az Apple 162 oldalas (!) dokumentumban írja le ennek lépéseit.

Mindennek a célja nyilvánvalóan az, hogy a felhasználókat eltántorítsa attól, hogy tényleg maguk akarják megjavítani MacBook Pro-jaikat, mert az mind költségoldalról, mind a szerelés nehézségét tekintve egyszerűen nem éri meg nekik. Főleg, hogy ha gépüket beviszik az Apple egy üzletébe, ott alig 199 dollárért, tehát a cserealkatrész árának közel egy harmadáért cserélik ki a MacBook Pro akkuját, méghozzá munkadíjjal együtt - igaz, ebben az esetben valóban csak az akku kerül kicserélésre a cég munkatársa által.

Azt csak remélni lehet, hogy a hasonló gyártói trükköket és taktikákat ellehetetlenítik majd azok, a javíthatóságok kötelezővé tevő törvények, amiket hamarosan az Egyesült Államokban és az Európai Unió tagállamaiban is életbe fognak léptetni, illetve a hatóságok szaftos büntetésekkel honorálják majd, ha a cégek a törvény betűjét ugyan látszólag betartva, de szellemét megszégyenítve próbálják majd azt kiüresíteni.