A Microsoft hétfőn bejelentette, hogy hamarosan jelentős változásokat vezet be Windows, Window Server, Office és SQL Server termékei licencelésében Európában. Ezeknek köszönhetően a jövőben az eddigieknél olcsóbban lehet majd ezeket a szoftvereket licencelni, illetve futtatni az Azure-tól eltérő felhőszolgáltatásokon.

A változásokkal a Microsoft egy hároméves versenyügyi panaszt old meg - ugyanis a céget még 2019-ben panaszolta be ügyfelei egy csoportja ez EU-nál, amiért az túl drágán tette csak lehetővé a Windows és Office futtatását az Azure-tól eltérő felhőplatformokon, mint pl. az Amazon AWS vagy a Google Cloud szolgáltatása. Bár a Microsoft már akkor elismerte a panaszosok jogosságát, egészen eddig nem kínált megoldást azokra.

A cég azt állítja, hogy a mostani változások révén egyszerűbbé fog válni ügyfelei számára, hogy azok a tőle licencelt szoftvereket a felhőbe vigyék át, valamint, hogy a konkurens felhőszolgáltatók maguk is gyors és költséghatékony hosztolt alternatívákat kínáljanak a szóban forgó Microsoft termékekből. Ezek a jövőben fix havidíjért lesznek majd elérhetők a felhős virtuális szerverekhez, hasonlóan ahhoz, ahogy az az Azure-on is lehetséges.

A Microsoft egyelőre konkrét részleteket nem árult el, csak azt, hogy az új licenckonstrukciók október 1-ével fognak életbe lépni - tehát innentől kezdve lehet majd a kedvezményes ajánlatok megjelenésére számítani a konkurens felhőszolgáltatók kínálatában. A változások ugyanakkor az otthoni felhasználókat alapvetően nem fogják érteni, ahogy a Windows, Office és SQL Server saját gépen történő futtatását sem vállalati környezetben.