Az Európai Unió illetékesei a napokban közzétették annak az új törvényjavaslatnak a tervezetét, ami kötelező jelleggel írná elő a mobiltelefonok, táblagépek, laptopok és rengeteg más kütyü gyártója számára termékeik biztosításának javíthatóvá tételét. Ezt az azokban alkalmazott műszaki megoldások és útmutatók mellett majd cserealkatrészek gyártásával és árusításával is segíteniük kell, méghozzá legalább 5 évig az adott termék utolsó példányának eladása után.

Legalább 15 alkatrész, legalább 5 évig

A Brüsszel által szerdán megosztott tervezet szerint rendkívül szigorú szabályoknak kell majd a javíthatóság terén megfelelniük azoknak a készülékeknek, amiket gyártóik az EU területén is szeretnének forgalmazni. Így pl. a gyártóknak átfogó információkat kell biztosítaniuk a fogyasztók részére termékeik javíthatóságáról már a vásárlás előtt is, és azt követően is biztosítaniuk kell az eszközök magasfokú javíthatóságát.

Az új törvényjavaslat szerint a gyártóknak legalább 15 különböző fődarab cseréjét kell majd lehetővé tenniük, méghozzá nem csak műszaki értelemben, hanem úgy is, hogy cserealkatrészeket kell biztosítaniuk ehhez a fogyasztók és a szervizek részére legalább 5 éven át. Ezek között ott van pl. a telefonok akkuja, hátlapja, kijelzője, kamerái, külső csatlakozói, gombjai, mikrofonjai, de még a védőfóliája is és a töltője is - ha utóbbi nem felel meg a szintén EU-s szinten egységesített univerzális töltőszabványnak (ami jelenleg az USB C).

Jön a javíthatósági címke is

Ugyanakkor a javíthatóság megítélését már a vásárlás előtt is biztosítaniuk kell utóbbiak egy részére egy, az energiahatékonysági címkékhez hasonló másik információs címke segítségével. Utóbbin pl. fel kell majd tüntetniük a készülékekbe szerelt akkumulátor várható élettartamát, vagy azt, hogy az adott termék mennyire képes ellenállni a véletlen leejtéseknek és más olyan hétköznapi behatásoknak, amik javítását tehetik szükségessé vagy tönkremenetelét okozhatják.

A nem cserélhető akkuknak legalább 500 ciklust kell majd kibírniuk anélkül, hogy kapacitásuk a névleges érték 83%-a alá csökkenne, és még egyszer ennyit (összesen 1000-et) anélkül, hogy 80%-alá esne. Ezen kívül kötelező lesz minden terméknek legalább porzárónak lennie, és minium 30 percig bírnia maximum 1 méteres vízbe merítést is.

Jobb döntések, kevesebb hulladék

Mindezeknek köszönhetően a vásárlók már előre tudhatják majd, hogy milyen élettartammal, illetve javítási költségekkel kell majd számolniuk az egyes termékek megvásárlása során azok életciklusa során, saját jól felfogott érdekeiket követve pedig vélhetően a jobban és olcsóbban javítható, illetve tartósabb eszközöket veszik majd meg.

Ez nem csak pénzspórolást tesz majd lehetővé a vásárlók számára, de egyben a keletkező e-hulladék mennyiségét jelentősen csökkenti majd, ami újabb kiadások megspórolását jelentheti majd állami szinten, illetve az általános környezetszennyezés mértékének csökkentését is.

Az Apple persze ellenzi

A szabályozást természetesen a gyártók jelentős része ellenzi, élükön az Apple-vel, ami az Egyesült Államokban is olyan abszurd álérvekkel próbál meg kampányolni a hasonló szabályozásokkal szemben, amik szerint a készülékek javíthatóságának növelése veszélynek tenné ki a fogyasztókat és adataikat. Bár más gyártók, mint pl. a Samsung vagy a Google már el is indították azon programjaikat, amik keretében a szóban forgó, akár otthon történő javítást is lehetővé teszik, ezeket egyelőre csak nagyon kevés termékek esetében és nagyon kevés vásárló számára biztosítják.