A Huawei kedden lerántotta a leplet Mate okostelefon-sorozata legújabb tagjairól, amik sok apróbb újdonság mellett egy rendkívül érdekes - és nem utolsó sorban hasznos - fejlesztéssel érkeznek. Az új Mate 50 és Mate 50 Pro készülékek ugyanis képesek a műholdas kommunikációra is, ha az szükséges.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a Huawei új okostelefonjai kapcsolódnak tudnak a kínai BeiDou műholdhálózathoz, és lehetővé teszik azon keresztül rövid szöveges üzenetek (SMS-ek) küldését a földi hálózat megkerülésével. Az újítás akkor és ott jöhet jól a felhasználók számára, ha és amikor olyan területre tévednek, ahol nincs megfelelő mobillefedettség - hiszen a műholdak segítségével ekkor is üzenhetnek.

Huawei Mate 50Huawei Mate 50

Az új Mate 50 sorozat tagjaiban egyébként közös, hogy a Snapdragon 8 Plus Gen 1 processzorokra épülnek, és 8 GB memóriával érkeznek. A különbség az egyes modellek között a képernyőben van: a "sima" Mate 50 egy 6.7 colos, de "csak" 90 Hz-es OLED panellel rendelkezik, míg nagyobb testvére, a Mate 50 Pro kijelzője egy picit nagyobb is a maga 6.74 colos méretével - de ami érdekesebb, hogy már 120 Hz-es frissítésre is képes, ami főleg játékok futtatása esetén észrevehető különbséget jelenthet.

Huawei Mate 50 ProHuawei Mate 50 Pro

Mindkét telefon fő hátlapi kamerája 50 megapixeles képek készítésére alkalmas, de van rajtuk egy 13 megapixeles telefotó-lencsés szenzor is.

Az új Mate 50-ek közül a legkisebb, 128 GB-os háttértárral érkező modell 5000 jüanba (kb. 300 ezer forintba), míg a legkomolyabb Pro modell 512 GB-os háttértárral 7800 jüanba (460 ezer forintba) kerül. Ugyanakkor a Huawei kiad a készülékből egy speciális, Porsche tuningos változatot is, amiért az igen szép, 13000 jüanos (761 ezer forintos) árat fogja majd elkérni.