A NASA kedden egy újabb lenyűgöző, nagyfelbontású képet hozott nyilvánosságra, amit a James Webb űrteleszkóp (JWST) segítségével sikerült "lőni" a világűr egy távoli régiójáról. Az újonnan felbocsátott csúcstechnológiás szerkezet ezúttal a köznyelvben csak Tarantula-köd néven ismert halmazt vette alaposabban szemügyre, és készített arról korábban soha nem látott részletességű fotót.

A Földtől mintegy 161.000 fényévre, a Nagy Magellán-felhőben található, 930 fényév kiterjedésű képződményt ugyan a csillagászok már lassan három évszázada ismerik, eddig jellemzően csak elmosódott, elnagyolt képek voltak ismertek róla. A JWST azonban elképesztő felbontással és élességgel tudta lefotózni, kiszűrve a képből a köd belsejét elfedő porfelhő jelentős részét.

A Tarantula-köd, feltárú "gyomrával" a James Webb űrteleszkóp legújabb képénA Tarantula-köd, feltárú "gyomrával" a James Webb űrteleszkóp legújabb képén

Ennek köszönhetően láthatóvá vált utóbbi "gyomra" is, ahol a képen rendkívül sok apró fényes pontot lehet látni. Ennek oka, hogy a szóban forgó régió egy, a csillagászok által "csillagbölcső"-nek nevezett terület, ahol rendkívül intenzív csillagképződési folyamat zajlik, ahol folyamatosan újabb csillagok születnek és gyulladnak ki - és ezek adják a szóban forgó fényes pontokat.

Az új, minden korábbinál részletesebb kép a tudósoknak segíthet majd megérteni a csillagképződés folyamatának eddig ismeretlen részleteit is - mi, laikusok, pedig csak egyszerűen gyönyörködhetünk az általa nyújtott fantasztikus látványban.