Az Apple szerdán - előre beharangozott eseményén - a várakozásoknak megfelelően bejelentette iPhone telefonsorozata legújabb generációját. Az új készülékek - az elmúlt évekhez hasonlóan - összesen négy különböző kiadásban érkeznek: a "sima" iPhone 14 mellett ugyanis egy iPhone 14 Plus, valamint egy iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max változat is kapható lesz.

iPhone 14 és iPhone 14 MaxiPhone 14 és iPhone 14 Max
Azonosságok és különbségek

Az iPhone 14 és az iPhone 14 Pro 6.1 colos, míg az iPhone 14 Plus és az iPhone 14 Pro Max 6.7 colos képernyővel rendelkeznek - bár a méretazonosság ellenére jelentős különbségek vannak a párosok tagjainak képességei között már a kijelzők vonatkozásában is. Ezen kívül a kamerák, a processzor és egy rakás kiegészítő szolgáltatás sem egyezik a különböző modellek között.

iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro MaxiPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max

Míg az iPhone 14-ben és iPhone 14 Max-ban az Apple A15 Bionic chipje teljesít szolgálatot, addig az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max a fejlettebb, A16 Bionic processzorra épül már. Mindkét chip két nagy teljesítményű maggal és négy energiatakarékos maggal rendelkezik, de órajeleik és a hozzájuk kapcsolt grafikus áramkörök képességei is eltérnek.

Always-On kijelző

Az iPhone 14 sorozat egyik legfontosabb újdonsága a - az androidos felhasználók által már hosszú évek óta élvezett - Always-On kijelzőtechnológia, aminek lényege, hogy a telefon képernyője részlegesen, egy energiatakarékos módban akkor is bekapcsolva marad és meg tud jeleníteni bizonyos információkat, amikor a telefon készenléti módban van. Ezen kívül a kamera is jelentős fejlesztésen ment át, aminek köszönhetően a 48 megapixeles fő kamera a fényszegény környezetekben az eddiginél jobb képeket tud készíteni.

iPhone 14 és iPhone 14 Max modellekiPhone 14 és iPhone 14 Max modellek

Az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max egyaránt rozsdamentes acél házzal és texturált matt üveg fedőlapokkal érkezik. A két modell között a különbség, hogy míg a Pro "csak" 6.1 colos, addig a Pro Max már 6.7 colos kijelzővel rendelkezik. Ugyanakkor mindkét megjelenítőben közös, hogy az Apple által Super Retina XDR-nek nevezett technológiára épül, ami a maga 2000 nitjével kétszer olyan fényes tud lenni, mint az előző generációs modellek paneljei.

Dinamikus sziget

Az Apple az új iPhone Pro-k kijelzőjében egy másik érdekes fejlesztést is eszközölt, amiről már korábban írtunk. A cég által Dynamic Island-nak (dinamikus szigetnek) hívott megoldás lényege, hogy a kijelzőbe, illetve a megjelenített képernyőkbe integrálja az előlapi kamerák helyét, aminek köszönhetően látszólag megszűnik az eddig a megjelenítőtől elkülönülő szenzorsziget (a "notch"), és az láthatatlan módon részévé válik a mindenkor látható tartalomnak.

A dinamikus sziget lényegében elrejti az első kamerákat a kijelzőbe és az ott megjelenített képernyőkbeA dinamikus sziget lényegében elrejti az első kamerákat a kijelzőbe és az ott megjelenített képernyőkbe

Ennek érdekében az iPhone 14-ek minden alkalmazása úgy került kialakításra, hogy a kamerák kivágásainak helyén, illetve azok körül valamilyen sötét mezőt jelenítsen meg, amiben észrevétlenné válnak előbbiek. Ezekben a mezőkben pl. a hívásra vonatkozó információk, vagy állapotjelző "ledek" jelenhetnek meg - de a lényeg, hogy elmossák a határt a hardver korlátai és a képernyőn megjelenített elemek között.

Műholdas vészhívó és karambolérzékelés

Egy másik terület, amin az új iPhone 14-ek több érdekes fejlesztést is hoznak, az a vészhelyzetek kezelésének lehetősége. A készülékekbe ugyanis az Apple egy kétmagos, akár 256 G gyorsulás/illetve lassulás érzékelésére is képes gyorsulásmérő szenzort rakott nagy dinamikatartományú giroszkóppal, amiknek köszönhetően a készülékek mostantól képessé válnak a karambolhelyzetek vagy más hasonló traumák érzékelésére is.

Az iPhone 14-ek karambolok esetén automatikusan segítséget tudnak hívni, akár műholdon át isAz iPhone 14-ek karambolok esetén automatikusan segítséget tudnak hívni, akár műholdon át is

Ráadásul ezek észlelésekor az iPhone 14-ek nem csak a hagyományos csatornákon tudnak segítséget hívni, hanem új műholdas vészhelyzeti hívófunkciójuknak köszönhetően műholdas kapcsolaton keresztül is. Ez utóbbi akkor jöhet jól ha a baleset olyan területen következik be, ahol esetleg nincs mobilos lefedettség - bár az újítást csak Észak-Amerikában lehet használni.

iPhone 14 modellek

Az iPhone 14-ek - a korábban oldalunkon előre jelzetteknek megfelelően - drágábbak lesznek elődeik bemutatáskori áránál. Így pl. a sima iPhone 14 legkisebb, 128 GB-os változatáért is már 1030 eurót kell majd fizetni, és az iPhone 14 Pro modellek árai viszont már 1340 euróról fognak indulni. A legolcsóbb iPhone 14 Pro Max-ért 1490 eurót kell a kasszánál hagyniuk az almás rajongóknak, akik az új készülékeket szeptember második felétől kezdődően tudják majd megvásárolni.