Tudósok egy nemzetközi csoportja a héten bejelentette, hogy sikerült egy olyan új bolygót felfedezniük a Naprendszeren kívül, ami alkalmas lehet az élet általunk ismert formáinak befogadására. Az újonnan azonosított planéta egy ún. szuperföld, aminek mérete valamivel nagyobb a Földnél, és ami egy másik hasonló bolygóval együtt kering egy csillag körül.

A két új bolygót felfedező SPECULOOS obszervatórium a chile-i Alacama sivatagban (fotó: ESO/P.Holárek)A két új bolygót felfedező SPECULOOS obszervatórium a chile-i Alacama sivatagban (fotó: ESO/P.Holárek)

A NASA műholdjával végzett megfigyelések alapján a most frissen azonosított LP 890-9c néven azonosított bolygó kb. 40%-kal nagyobb, mint a Föld, viszont elképesztő sebességgel kering központi csillaga körül Annak megkerülésére ugyanis alig 8.5 földi napra van szüksége, ami azt jelenti, hogy a szóban forgó planétán egyetlen év alig kicsit több, mint 200 óráig tart.

Nála furcsábban már csak most felfedezett másik társa, a LP 890-9b viselkedik, ami csak 30%-nál nagyobb a Földnél, viszont 2.4 földi nap alatt kerüli meg napját. Ugyanakkor utóbbi bolygó jelenleg nem tűnik úgy, hogy alkalmas lenne az élet befogadására, míg korábban említett társa igen. Ennek oka, hogy esetében már a kritikus szint alá csökken a napjukból, egy vörös törpéből érkező sugárzás mennyisége.

Az LP 890-9 csillagrendszer és bolygói, a Naprendszerrel és planétáival összevetveAz LP 890-9 csillagrendszer és bolygói, a Naprendszerrel és planétáival összevetve

Ugyan mostanra már több ezer földönkívüli bolygót ismerünk, ezek legtöbbje teljességgel alkalmatlan a földi jellegű élet befogadására. Ennek oka legnagyobb részt a bolygók szerkezetében rejlik, valamint abban, hogy azok vagy túl messze vannak a központi csillaguktól, vagy túl közel ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínükön - ami mai ismereteink szerint az élet egyik alapfeltétele.

"Bár ez a bolygó [LP 890-9a] nagyon közel kering a csillagához, körülbelül 10-ed akkora távolságra, mint a Merkúr a mi Napunk körül, a besugárzás szintje még mindig alacsony, és lehetővé teheti folyékony víz jelenlétét a bolygó felszínén - feltéve, hogy megfelelő légkörrel rendelkezik”, mondta a felfedező tudóscsoport egyik tagja. "Ennek oka az, hogy az LP 890-9 csillag körülbelül 6.5x kisebb, mint a Nap, és felszíni hőmérséklete is csak fele akkora, mint a mi csillagunké".

Ugyanakkor nem érdemes a potenciálisan élhető, talán már most is élettel teli bolygó örömteli hírére elkezdeni pakolni az új csillagrendszerbe tartó útra. Az LP 890-9 ugyanis a Földtől mintegy 105 fényévre található, ami azt jelenti, hogy még ha képesek lennénk olyan űrhajót is építeni, ami akár közel fénysebességgel is tudna haladni az űrben, akkor sem élné meg az odaérkezést még egy ma született újszülött sem a távoli planétára.