A NASA a napokban újabb olyan képet osztott meg a nyilvánossággal, amit a Hubble Űrteleszkóp segítségével rögzítettek. A mostani fotók ugyanakkor kicsit becsapósra sikeredett - azon ugyanis valójában egyáltalán nem azt lehet látni, mint amit (akár a csillagászatban amúgy jártasként) elsőre gondolnánk.

A kép kísértetiesen hasonlít egy másik, de a Föld felszínén működő űrteleszkóp egy közelmúltbeli fotójára, amin két galaxis ütközését lehet látni. A most kiadott Hubble-képen azonban csak úgy látszik, mint ha szintén erről lenne szó - a valóság azonban teljesen különböző ettől.

A fotón látható galaxisok csak tőlünk nézve fedik át egymást, valójában nem ütköznek egymássalA fotón látható galaxisok csak tőlünk nézve fedik át egymást, valójában nem ütköznek egymással

Ugyanis a fotó középpontjában elhelyezkedő két galaxis - az SDSS J115331 és LEDA 2073461 - a valóságban irdatlan távolságra van egymástól, és egyáltalán nem ütköznek össze. Ehelyett mindössze csak relatív pozíciókjuk az, ami miatt részlegesen takarják egymást ha a Földről szemléljüjk őket, és tűnik úgy, mintha spirálkarjaik egymásba fonódnának, miközben erről szó sincs.