A Microsoft a héten egy olyan újdonságról számolt be egyes szoftvertermékei frissítésével kapcsolatban, ami eliminálja utóbbi folyamat egyik legzavaróbb sajátosságát. Ez az, hogy a frissítés végrehajtásához a felhasználóknak be kell zárniuk majd újra kell indítaniuk az érintett programokat - ami azonban mostantól szükségtelenné fog válni majd.

A cég által most bejelentett "Update under Lock" (azaz, Zárolás közbeni frissítés) ugyanis képes a szoftvereket kvázi működés közben is foltozni és frissíteni, anélkül, hogy az említett bezárásra és újraindításra kényszerítené a felhasználókat. Bár a frissítés maga egyébként továbbra is ilyen módon működik (azaz technikai értelemben bezárja és újraindítja a programokat), de a mechanizmus képes automatikusan leállítani az érintett alkalmazást, telepíteni a frissítéseket, majd ismét újraindítani a szoftvert és visszaállítani a teljes működési környezet úgy, mintha semmi sem történt volna.

Mindezt a programok csak akkor fogják megcsinálni, amikor a felhasználó hosszabb időre magára hagyja a gépét - tehát nem zavarhatja meg egyáltalán őt a program gyors bezárása és újraindítása -, valamint, ha ezt biztonságosan meg lehet tenni. Ez azt jelenti, hogy pl. ha a felhasználó az érintett programokban megnyitott dokumentumai változásait még nem mentette vagy egy interkatív ablak van nyitva benne, esetleg valamilyen művelet zajlik abban, a technológia nem fog sort keríteni a frissítésre, csak akkor, amikor ezzel semmilyen zavart nem okoz.

Az újítást első körben a Microsoft Office 365 csomagjának alkalmazásai kapják meg, de azt remélhetőleg a cég később más programokba és végül talán a Windows-ba is beépíti majd, amiben így a foltok telepítésével és a rendszer újraindításával összefüggő macera a múlt emlékévé válhat majd.