A NASA napokban újabb csodaszép, a Hubble űrteleszkóp által készített felvételt tett közzé. A friss fotó középpontjában ezúttal egy, a Földtől mintegy 180 millió fényévre található galaxis, az NGC 1961 látható, ami sok ponton jelentősen eltér otthonunktól, a Tejútrendszertől.

Ennek oka, hogy az NGC 1961 egy ún. aktív maggal rendelkező galaxis, ami egy extrém fényes középponttal rendelkezik. Az onnan eredő fény mennyisége olyan nagy, hogy azt simán csillagok halmozódásával nem lehet megmagyarázni. Ehelyett a tudósok azt feltételezik, hogy egy vagy több szupermasszív fekete lyuk az, ami ezt a nagy fénykibocsátást generálja, a belé áramló óriási mennyiségű anyag az akkréciós korongban történő felizzása által.

Az NGC 1961 a Hubble új fotójánAz NGC 1961 a Hubble új fotóján

A különösen fényes középpont ráadásul még nyilvánvalóbbá teszi az NGC 1961 egy másik sajátosságát is: azt, hogy annak spirálkarjai nem annyira kiforrottak és fényesek, mint pl. a Tejútrendszer esetében, hanem - a bennük elhelyezkedő csillagok nagyobb távolságon történő egyenletlen elszóródása miatt - elmosódottabbak és "tompábbak" is.

Ennek ellenére - vagy éppen emiatt - összességében a galaxis csodálatos, festményre kívánkozó látványt nyújt.