Az iFixIt munkatársai - szokásuknak megfelelően - a napokban darabokra kapták az Apple frissen a boltokba került új iPhone 14 készülékét. A cég munkatársait ugyanakkor abban egy olyan meglepetés várta, amire nem számítottak - annyira, hogy külön blogposztot szenteltek a felfedezett "titkos újratervezésnek".

Ugyanis, bár az iPhone 14 külsejében csak minimális eltéréseket mutat elődjéhez, az iPhone 13-hoz képest, de a belsejében egy szinte minden szempontból újratervezett szerkezetet rejt. Ennek lényege, hogy a telefon főbb alkatrészei nem ragasztással vannak egymáshoz rögzítve, és nem egyetlen óriási szendvicset képeznek, hanem egy középen futó réteg tartja őket össze - méghozzá ragasztó helyett csavarok segítségével.

Az iPhone 14 belseje. Nagyon meglepte az iFixIt munkatársait. (fotó: iFixIt)Az iPhone 14 belseje. Nagyon meglepte az iFixIt munkatársait. (fotó: iFixIt)

Az új megoldásnak köszönhetően az iPhone 14 elődjeinél sokkal könnyebben szerelhető szét és javítható - legalábbis ami a dolog mechanikus részét illeti. Az Apple ugyanis szoftveres megoldásokkal persze továbbra is keményen megnehezíti az alkatrészek cseréjét a független szervizek számára - bár ez továbbra is csak egyes főbb komponenseket érint, a kisebb alkatrészek legtöbbjét nem.

Ennek ellenére az iFixIt rendkívül pozitívnak tartja a számára meglepő fejleményeket, ami persze annak tükrében nem annyira váratlan, hogy az Apple-re az elkövetkező években az EU-ban és az Egyesült Államokban is komoly, a javíthatóságot kötelezővé tevő fogyasztóvédelmi jogszabályok csapnak majd le - és az almás vállalat az új belső szerkezettel nyilván erre próbál meg felkészülni.

Mindenesetre a vásárlók számára a dolog azt jelenti, hogy a korábbiaknál könnyebben és biztonságosabban, ezzel összefüggésben pedig várhatóan olcsóbban is javíttathatják majd készülékeiket, ha azok elromlanak valamilyen okból kifolyólag.