Aki az alábbi felvételt meghallgatja, annak olyan élményben lehet része, amiben személyesen embereknek még hosszú évekig - vagy évtizedekig - nem. Meghallhatja ugyanis azt, hogy miként hangzik a Mars felszínén az, amikor a közelben becsapódik egy meteor - és ezáltal meteorittá válik.

A különleges hangot a NASA még egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben rögzítette a vörös bolygó felszínén az InSight nevű marsi leszállóegység segítségével. A még 2018-ban a vörös bolygóra küldött és azóta ott adatokat gyűjtő berendezés ugyanis ekkor észlelte a felvétel alapjául szolgáló meteor a légkörbe érkezését, ahol aztán több darabra szakadt szét, majd végül becsapódott a Mars felszínébe, több jól látható krátert hagyva azon.

A hangok forrásául szolgáló meteoritok becsapódásának nyomai a Mars felszínén (kép: NASA)A hangok forrásául szolgáló meteoritok becsapódásának nyomai a Mars felszínén (kép: NASA)

A NASA által most közzétett felvételen gyakorlatilag ennek egész folyamatát végig lehet hallani, mindössze pár másodperc alatt. Érdekesség, hogy a felvételen a magas hangok a mélyebbekhez képest eltolódva hallhatók, aminek oka az, hogy ezek különböző sebességgel terjednek a marsi légkörben. Emiatt egyébként az, aki távolabb áll az eseménytől nem csak csendesebbnek, de teljesen másnak is hallhatja az esemény hangjait, mint az, aki közelebb tartózkodik hozzá a vörös bolygón.

Ugyanakkor a NASA szintén ezt a sajátosságot használta fel ahhoz, hogy megállapítsa a becsapódások feltételezhető helyét a bolygón, amikről aztán a Mars Reconnaissance Orbiter segítségével készítette el utólag a fent látható képet.