Meglehetősen szokatlan módszert választott a napokban egy youtuber az Apple frissen piacra dobott iPhone 14 készüléke baleseti vészhívó funkciójának tesztelésére. Az illető ugyanis ahelyett, hogy megpróbálta volna valamilyen módon szimulálni az azt elvileg aktiváló körülményeket, nemes egyszerűséggel belehajtott autójával pár másikba, hogy megnézze: mit reagál erre a készülék.

A teszt fényesen sikerült abból a szempontból, hogy az iPhone 14 Pro - amit az illető a tesztautóban a vezető ülésének fejtámlájára ragasztott - valóban érzékelte a balesetet, és megkezdte a vészhelyzeti protokollt, ami akkor is segítséget hív a tulajdonoshoz, ha az - a balesetből kifolyólag - nem tudná maga ezt megtenni. A készülék ilyenkor először egy figyelmeztetést jelenít meg, de ha a felhasználó nem utasítja el, pár másodperc után tárcsázza a vészhívót, aminek a helyadatokat is elküldi.

A youtuber nem kispályázott, simán beleküldte a teszthez autóját egy rakás másikbaA youtuber nem kispályázott, simán beleküldte a teszthez autóját egy rakás másikba

Erre a kísérlet során csak azért nem került sor, mert a youtuber nem akarta feleslegesen riasztani a mentőket, így leállította a vészhívási folyamatot. Valós esetben természetesen ez nem történik meg, és a készülék értesíti a vészhelyzeti központot, akik el tudják indítani a helyszínre a mentőcsapatokat.

A funkció egyébként régebbi iPhone-okban - sőt, egyes androidos telefonokon - is elérhető, viszont az iPhone 14-e ezt annyival fejelik meg, hogy olyan helyről is tudnak vészhívást indítani, ahol nincs mobillefedettség. Ilyenkor ugyanis egy műholdas rendszeren keresztül küldik el a segítségkérést. Bár ez a funkció egyelőre csak Észak-Amerikában érhető el, az Apple hamarosan a világ más régióira is ki tervezi terjeszteni azt.