A NASA a héten újabb, a nyáron üzembe állt James Webb űrteleszkóp által készített képet hozott nyilvánosságra. A szerkezet lencséi és tükrei a múlt havi, a Jupiterről készült kép után a Naprendszer egy másik bolygóját: a Neptunuszt vették célba, amiről ismét olyan részletes képet lőttek, amilyet még nem láttunk róla.

A fotó különlegessége, hogy jól látszanak rajta a bolygó gyűrűi is, amik hagyományos földi megfigyelések esetén nem láthatók, mert - szemben az erről jobban ismert Szaturnusszal - túl halványak. Ennek ellenére létezésük eddig sem volt ismeretlen, sőt, több, mint három évtizeddel ezelőtt, 1989-ben a Neptunusz mellett elhaladó Voyager-2 űrszonda egyszer már le is fényképezte őket.

A Neptunusz, valamint holdjai és gyűrűi a James Webb legújabb fotójánA Neptunusz, valamint holdjai és gyűrűi a James Webb legújabb fotóján

Ugyanakkor a mostani fotón olyan dolog is látszik, amiről eddig nem tudtunk: az, hogy a Neptunuszon a jelek szerint felhők is vannak, amik a kép tanúsága szerint pólusokhoz közelebb gyülekeznek, szinte komplett gyűrűt alkotva egymással a bolygó körül. A képen egyébként látható még a Neptunusz 7 holdja is - másik felük (az ismert 14 közül) azonban hiányzik róla.

A Naptól a Földnél 30x (!) nagyobb távolságra keringő Neptunuszról egyébként azt kell még tudni, hogy annyira távol helyezkedik el központi csillagunktól, hogy egy verőfényes nap delén is csak annyira van fényes rajta, amennyire hajnali derengéskor a Földön, az átlaghőmérséklet pedig mindössze csak -201°C rajta. Ezzel egyébként a Naprendszer leghidegebb bolygóját képezi a jégóriás, aminek átmérője 4x, tömege 17x nagyobb a Földénél, és aminek felszínét fagyott, szilárd nitrogén borítja.