Alig pár nappal az után, hogy megvásárolhatóvá vált az Apple legújabb iPhone-ja, máris megjelent egy alkalmazás, ami lehetőséget ad Android készülékek tulajdonosai számára is, hogy kvázi iPhone 14-et csináljanak mobiljaikból - legalábbis ami a képernyő működését illeti. A szóban forgó app ugyanis egy ugyanolyan Dinamikus Szigetet alakít ki azokon, mint amilyen az új almás telefonok képernyőjét is díszíti.

Mint korábban már megírtuk: az iPhone 14 egyik újítása az említett Dinamikus Sziget bevezetése, ami gyakorlatilag egy, a képernyő mögé rejtett előlapi kamerák kivágásai körül kialakított, kapszula alakú mező a kijelzőn. Ezt az Apple a szóban forgó kivágások alapvetően a képernyőbe rejtésére, integrálására használja fel, de az különböző indikátorokat és állapotinformációkat is meg tud jeleníteni, amivel hasznossá tudja magát tenni.

A dynamicSpot egy, a Dinamikus Szigethez hasonló mezőt jelenít meg Androidon (kép: Shane Craig)A dynamicSpot egy, a Dinamikus Szigethez hasonló mezőt jelenít meg Androidon (kép: Shane Craig)

A most megjelent app gyakorlatilag ezt másolja le az androidos telefonokon - azokon (is), amik kijelzőjén egyébként egyáltalán nincs kivágás az előlapi kameráknak (mert a kijelzőfelületen kívül helyezkednek el). Ehhez az Android rendszer kisegítő funkciók támogatására használt programozási felületét használja fel, aminek segítségével egy, minden képernyőn megjelenő, illetve gyakorlatilag azok felett lebegő, az iPhone 14 Dinamikus Szigetéhez hasonló fekete mezőt jelenít meg.

A különbség az eredeti almás megoldás és az androidos, szoftverből megvalósított párja között, hogy utóbbit nem kötik a kamerakivágások fizikai korlátai, így a kapszula alakú mezőben bármit és bárhol meg tud jeleníteni. Ezt egyébként a jelenleg a háttérben futó alkalmazások, illetve a médiavezérlő ikonjainak megmutatására használja fel, amiket érintésre elő is lehet rajta keresztül hívni.

Aki szeretné androidos telefonját az iPhone 14-hez hasonlatossá tenni, az innen tudja a dynamicSpot nevű alkalmazást letölteni. Azt ugyanakkor érdemes fejben tartani, hogy a programnak a működéséhez gyakorlatilag teljes hozzáférést kell biztosítanunk készülékünk minden adatához - és az ilyesmi igen komoly adatbiztonsági kockázatot tud jelenteni.

A Dinamikus Sziget mindenesetre akkora sikernek ígérkezik, hogy azt a jelek szerint a konkurens telefongyártók között is akad, aki már tervezi annak lemásolását a jövőben saját készülékei felületében.