A Samsung telefonjai - és különösen a csúcsmodellek közülük - egy igen súlyos típushibával rendelkezhetnek, állítja egy youtuber. Az illető szerint ugyanis a dél-koreai gyártó mobiljainak akkumulátorai az idő előrehaladtával felpuffadhatnak - annyira, hogy a készülékek hátlapja elválak a készülék vázától.

Számos Galaxy modellt érint a probléma

Bár a problémáról az illető eredetileg azt gondolta, hogy csak elszórtan jelentkezik egy-egy telefonnál, de miután saját - egyébként igen tekintélyes - gyűjteményében is több különböző Samsung készülék hasonló viselkedést mutatott, illetve más ismert telefonguruktól is megerősítő visszajelzéseket kapott, arra a következtetésre jutott, hogy egyáltalán nem elszigetelt esetről van szó. (Jelen cikk írójának Galaxy S8-asa egyébként szintén éppen így járt kb. két évvel megvétele után.)

Ráadásul a jelek szerint környezeti okokkal (mint pl. az idei nagy számú nyári hőhullám) vagy véletlen balesetekkel sem lehet magyarázni a dolgot, mivel az érintett Samsung mobilokkal együtt tárolt, de más gyártóktól származó telefonokon nem látszanak jelentkezni ilyen problémák. Ez alapján valószínűnek tűnik, hogy tényleg a Samsung készülékeibe szerelt akkukkal lehet valami probléma, ami idővel azok felpuffadását okozza.

Az akkuk öregedése okozhatja

A youtuber egyébként elmondása szerint felvette a kapcsolatot a Samsunggal is az ügy kapcsán, sőt, több, a problémát felmutató készüléket is átadott a gyártónak, aki azonban ezek átvétele után hallgatásba burkolózott.

Azt, hogy pontosan mi okozza az akkuk felfúvódását, egyelőre nem lehet tudni, de az elmélet szerint ezekben az idő előrehaladtával elkezdhetnek lebomlani bizonyos anyagok, ami gázt termel - és ez vezethet az akkuk felpüffedéséhez, ami végül a hátsó üveglap a készülék házától történő elválását is okozza.

Bár utóbbi önmagában is súlyos probléma lenne, a nagyobb baj, hogy az akkuk (főleg, hogy már ilyenkor nem védi rendesen őket a külső hatásoktól a telefon hátlapja sem) akár kigyulladhatnak vagy fel is robbanhatnak, ezáltal komoly anyagi kárt, sőt, akár személyi sérülést is okozva a tulajdonosoknak.

Már volt probléma a Samsung akkujaival

A dolgon az sem segít, hogy a Samsungnak már korábban is volt problémája akkujaival - annyira, hogy a cég Galaxy Galaxy Note 7 készülékét konkrétan több légitársaság is kitiltotta repülőiről, mert több eset is ismertté vált, amikben azok jól látható ok nélkül gyulladtak ki és robbantak fel. Ezért a dél-koreai gyártó először csereprogramot hirdetett az érintett telefonokra, majd miután kiderült, hogy a csereakkujai is hajalmosak a kigyulladásra, végleg bevonta azokat.

A mostani ügyben vélhetően szintén lépni fog valamit a Samsung, miután a dolog várhatóan az elkövetkező napokban (képletesen szólva is) "felrobban" majd az informatikai sajtóban. Ugyanakkor mivel itt sokéves okoselefonok, már garanciális időn túli hibájáról lehet szó, eléggé valószínű, hogy ennek a lépésnek az eredménye csak a jövőben kiadásra kerülő modellekben (a hasonló puffadás elmaradásának formájában) jelentkezik majd.