Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója pénteken egy váratlan meglepetéssel szolgált a cég rajongói és a robotika szerelmesei számára. A milliárdos ugyanis bemutatta eredetileg még tavaly beharangozott - akkor még csak "Tesla Bot" néven emlegetett, ám - végül "Optimus"-nak elnevezett robotja prototípusát, élőben a színpadon.

Mindenkit meglepett a működő robot

A leleplezés azért is volt meglepő sokak számára, mert a tavalyi rendezvényen, amin először jelentette be a robot készítését Musk, még csak egy gyakorlatilag robotszerű ruhába öltöztetett és szaggattottan mozgó embert tudtak bemutatni a közönségnek. Ez alapján nem sokan várták volna, hogy Musk immár egy működő robot leplez majd le - bár ami bemutatásra került, az leginkább csak a rajongók számára hat majd meggyőzőnek.

A Tesla Optimus robotjaA Tesla Optimus robotja

Ennek oka, hogy a szerkezet egyelőre jól láthatóan meg sem közelíti a konkurens robotgyártók hasonló humanoid robotjainak képességét: csak járni tud és néhány egyszerűbb mozdulatot elvégezni - de azokat is csak úgy, mint egy már komoly mozgásszervi bajokkal küzdő idős ember. Ilyesmi egy vagy két évtizeddel ezelőtt még lenyűgöző lett volna az átlagember számára, a Boston Dynamics által az elmúlt évtizedben produkált robotok tükrében azonban nagyon nem az.

Azért nem kell eljáulni tőle

Musk maga is elismerte a bemutató során, hogy az Optimus a mostani alkalommal járt először úgy, hogy nem volt biztosítókötél rajta, és nem is nagyon mertek pár lépésnél többet megtetetni vele, mert féltek, hogy esetleg orra esik. A Cybertruck ablakbetörős bemutatója után pedig Musk már láthatóan nem nagyon akar kockáztatni - bár a bemutató ennek ellenére, vagy éppen miatt a témához kicsit is értők számára eléggé nagy csalódás volt.

A Tesla Optimus robotjaA Tesla Optimus robotja

Musk elmondása szerint mindenesetre az Optimus robot majd "kb 20.000 dollárba kerülhet majd" - de kérdés, hogy egy ilyen gyenge képességekkel felvértezett szerkezetért ki és miért adna ennyi pénzt, illetve milyen feladatra szánná majd azt. A Tesla-vezér elmondása szerint mindenesetre az Optimus a cég autóiban is használt érzékelőkre és mesterséges intelligenciára épül - de, hogy ez miként és mire használja, az nem derült ki az előadásából.

Musk mindenesetre szokás szerint előadta szokásos - a valóságtól ezen a ponton teljesen elrugaszkodottnak tűnő - grandiózus vízióját, ami szerint az Optimus "alapvető átalakulást fog hozni majd az emberi civilizáció számára", a robot, illetve annak milliószámra gyártott példányai pedig szerint "két nagyságrenddel" növelhetik majd a gazdasági teljesítményt a világban.

Főzhet és kertészkedhet is majd a háztartásokban

A robotot szerinte a jövőben nem csak pl. összeszerelőüzemekben lehet majd használni, de főzhet vagy kertészkedhet is majd a háztartásokban, vagy némileg átalakított változata akár sze✕partnerként is funkcionálhat az arra vágyók számára. A Tesla-vezér szerint az Optimus tömeggyártása már jövőre megkezdődhet majd.

Tesla OptimusTesla Optimus

Erre mi nagyon kíváncsiak leszünk annak tükrében, hogy ilyen ígéretekkel még a robotikai fejlesztéseikkel a Telsa-nál két nagyságrenddel előrébb álló cégek sem nagyon hitegetik egyelőre a vásárlókat. Igaz, ők Muskkal szemben nem az álmok, hanem a valódi termékek eladásában utaznak.