Bár a robotok egyre több területen veszik el az emberek munkáját, a jelek szerint a csomagok házhoz szállítása egyelőre nem fog csatlakozni ezen foglalkozások sorához. Az Amazon ugyanis a napokban leállított ezt célzó projektjét, aminek keretében a cég robotokkal szállította volna ki a megrendelt termékeit vásárlóihoz.

Az Amazon még 2019-ben jelentette be, hogy a robotos házhozszállítás tesztelését egyes amerikai városokban. A robotok nem az Amazon központjaiból szállították ki a csomagokat a vásárlókhoz, hanem csak az ún. "utolsó mérföldes" kézbesítési feladatokat vették át a helyi csomagelosztókból.

Az Amazon Scout csomagszállító robotja. Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.Az Amazon Scout csomagszállító robotja. Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ugyanakkor a jelek szerint a program három év után - és mellesleg egy, pont az ilyen jellegű megoldások iránti irányt jelentősen megnövelő pandémia ellenére - sem volt képes kinőni magát, illetve beváltani a hozzá fűzött reményeket. Az Amazon illetékese nagyon finoman fogalmazva a leállítás okait firtató megkeresésére azt válaszolta, hogy azért állítják le a projektet, mert "a tesztelés során kiderült, hogy a program bizonyos aspektusai nem feleltek meg az ügyfélelvárásoknak" - de, hogy mi nem tetszett a robotos házhozszállításban a vásárlóknak, nem volt hajlandó konkretizálni.

A dolog abból a szempontból sajnálatos, hogy az egyébként elektromos meghajtással működő kis szerkezetek jelentősen segíthettek volna a nagyvárosokban csökkenteni a futárszolgálatok által okozott környezetszennyezést és kibocsátását. Ugyanakkor a másik oldalon így a futárok egyelőre megtarthatják munkájukat, és nem kell azzal számolniuk, hogy azt belátható időn belül ismét megpróbálják majd elvenni tőlük a robotok.