Amerikai kutatók a héten egy olyan áttörésről számoltak be, ami az egyik oldalon lenyűgöző műszaki szempontból - másrészt minden bizonnyal hátborzongató hír a Skynet öntudatra ébredésétől tartók számára. Ezek szerint ugyanis sikerült olyan algoritmusokkal felvértezniük egy, eredetileg négylábú robotot, aminek segítségével az képes volt önállóan a felegyenesedve, két lábon járást megtanulni.

Ehhez - mint gyakorlatilag minden hasonló feladathoz - a mesterséges intelligenciát hívták segítségül, illetve annak automatikus maradékmegerősítéses tanulásnak hívott variánsát. Utóbbi egy puccos név annak az algoritmusnak a leírására, ami lényegében azt teszi lehetővé a gépek számára, hogy azok saját maguk tanuljanak meg bizonyos dolgokat, ahhoz hasonlóan, ahogy azt egy csecsemő vagy gyerek is teszi.

Az eredetileg négylábú robot saját magát tanította meg két lábra állni és járniAz eredetileg négylábú robot saját magát tanította meg két lábra állni és járni

Az egyetlen segítség amit ehhez a kutatók a robotnak adtak egy kis mechanikus kiegészítés volt a hátsó lábaira - azok ugyanis alapvetően nem voltak alkalmasak a két lábon állásra. Ennek köszönhetően azonban stabil pozíciót tudtak felvenni a másik két láb hiányában is - a robot pedig ezek után már meg tudta tanulni hogyan tud felegyenesedni és két lábon járni.

A mindkét módon közlekedni tudó robotok nagy előnnyel rendelkeznek hagyományos társaikhoz képest: négy lábon ugyanis rendkívül gyorsan tudnak futni, két lábra felállva pedig magasabb szintkülönbségeket is le tudnak küzdeni vagy magasabban lévő tárgyakat is el tudnak majd érni.

A kutatók most utóbbi képesség továbbfejlesztésén és az ehhez szükséges fogókarokon dolgoznak - amihez itteni kutatótársaik talán segítségükre tudnának sietni, a Skynet-félők minden bizonnyal még nagyobb megrökönyödésére.