Kanadai kutatók a napokban számoltak be arról, hogy sikerült készíteniük egy olyan drónt, amit a betörők minden bizonnyal rendkívül hasznosnak találnának. A Waterlooi Egyetem munkatársai által "Wi-Peep"-nek ("Wi-Kukucs"-nak) elnevezett szerkezet ugyanis Wi-Fi jelek segítségével képes lehet kvázi a falakon is átlátni, és az épületekben az emberek mozgását, valamint értékes dolgok elhelyezkedését felderíteni.

Az érdekes a dologban, hogy ez mindössze egy 20 dolláros (8 ezer forintos) szerkezettel kellett ellátniuk a drónt, ami alkalmas minden és bármilyen, az épületen belüli Wi-Fi-képes eszközt megszólítani. Az ezektől visszaérkező jelek erőssége és késleltetése alapján pedig a szerkezet meg tudja állapítani a szóban forgó kütyük elhelyezkedését, mi több mozgását is.

A Wi-Peep drón, ami mindössze pár ezer forintból megépíthető, és a betörők ideális munkaeszköze lehetA Wi-Peep drón, ami mindössze pár ezer forintból megépíthető, és a betörők ideális munkaeszköze lehet

Így pl. Wi-Fi-képes mobiljaikon keresztül követhetővé teszi az ingatlanon belül a lakók vagy az őrök mozgását, a szintén Wi-Fi-képes TV-k vagy laptopok felől érkező jelek révén pedig pontosan meg tudja mondani, hogy milyen értékes műszaki cikkek és pontosan hol helyezkednek el az adott épületben. Ezen információk felhasználásával aztán a betörők könnyebben és biztosabban lovasíthatnak meg dolgokat.

A kutatók azt mondják, hogy a szerintük sebezhetőségnek tartott dologról értesítették a gyártókat, és javaslatot is tettek arra, hogy miként lehetne kihasználása ellen védekezni. Ezek szerint a Wi-Fi-s eszközök által küldött válaszok véletlenszerű késleltetésével ezt meg lehetne tenni, hiszen ez a válaszidő mérését alkalmatlanná tenné a pozíció és a távolság meghatározására.