A Microsoft a héten eltávolította az eddig használt "Preview" (azaz "Előzetes") címkét a Windows-ok azon alrendszeréről, ami lehetővé teszi az eredetileg Linuxra készült alkalmazások futtatását rajtuk. Ezzel hivatalosan is stabil állapotba léptette a Windows Subsystem for Linux-ot (WSL), ami tetszőleges Linux feltelepítésére ad lehetőséget Windows 10-en és Windows 11-en is.

Redmond ugyanakkor némi keveredést is okoz a dologgal, ugyanis a WSL-nek már volt egy 1-es verziója, amit aztán a 2-es váltott. Ezek a számok ugyanakkor nem az alrendszer készültségi, illetve stabilitási fokára utaltak, mint most, hanem az ötlet két teljesen eltérő módon történő megvalósítását jelezték.

A Windows Subsystem for Linux segítségével már közvetlenül futtatható a Linux a Windows alatt isA Windows Subsystem for Linux segítségével már közvetlenül futtatható a Linux a Windows alatt is

A WSL 1 amolyan emulációval próbálta utánozni a linuxos környezetet egy, az eredetit csak utánzó kernellel, ami azonban nem bizonyult sikeresnek. Ezzel szemben a teljesen újragondolt WSL 2 már a gép szintjén virtualizált környezet teremt a nyílt forrású rendszermag számára, amiben a Linux kvázi eredeti változatát, illetve változatait futtatja.

A mostani tehát a Windows Subsystem for Linux, azaz, a WSL 2 1.0-s verziója, első stabil kiadása, aminek használatát a Microsoft már mindenki számára javasolja. A felhasználók egyébként szabadon választhatnak, hogy melyik Linux disztribúciót részesítik előnyben, és a Windows-ba az Ubuntu, a Debian, a Kali és az OpenSUSE mindenkor aktuális változata közül bármelyiket - sőt, akár mindegyiket- felrakhatják majd.

A Windows Subsystem for Linux GUI segítségével ráadásul a linuxos grafikus alkalmazások is együtt futtathatóvá válnak a Windows programokkal egy közös grafikus felületen - ennek megfelelő felkonfigurálása azonban továbbra is némi gyakorlatot igényel.

Frissítés: A Microsoft időközben hivatalosan is bejelentette a Windows Subsystem for Linux 1.0 általános elérhetővé válását a Microsoft Store-ban. A cég megjegyezte, hogy az alkalmazásboltbeli változatra váltásnak köszönhetően a jövőben gyorsabban tud majd fejlesztéseket végrehajtani az alrendszer és eljuttatni azokat a felhasználókhoz.