Meglepő tanáccsal állt elő a közelgő Black Friday, illetve Cyber Monday alkalmából Jeff Bezos, a világ legnagyobb webáruházaként számontatott Amazon alapítója és jelenlegi vezetője. A világ egyik leggazdagabb embere ugyanis azt tanácsolja, hogy idén nagyon gondoljuk meg, hogy mire költünk, és lehetőség szerint költsünk kicsit kevesebb a szokásosnál.

Spóroljunk - de ne úgy!

"Azt tanácsolom az embereknek, hogy próbálják minimalizálni a kockázatokat. Ha egyedülálló vagy és egy új, nagyképernyős TV vásárlásán gondolkodozol, talán gondold át még egyszer. Tartsd meg a készpénzt, várd ki, hogy mi történik! Ugyanez a helyzet egy hűtővel, egy új autóval vagy bármi mással is.", nyilatkozta Bezos egy, a héten a CNN-nek adott interjújában.

Jeff Bezos szerint most gondoljuk meg alaposan, hogy mire költünkJeff Bezos szerint most gondoljuk meg alaposan, hogy mire költünk

Az Amazon-vezető tanácsa azért meglepő, mert a webshopok és tulajdonosaik ebben az időszakban mindenkit általában inkább a meggondolatlan pénzszórásra és az olyan dolgok megvételére próbálják meg rávenni, amire igazából nincs is szüksége. Ezt a cél szolgálják a Black Friday akciók is, amik azzal, hogy csak korlátos ideig elérhetők az ún. FOMO (fear on missing out, azaz, a lemaradásról való félelem) pszichológiai mechanizmusát aktiválják az emberekben, akik így akkor is lecsapnak egy esetleg tényleg kedvező (de gyakrabban nem is különösebben jó) ajánlatra, ha egyébként még annál jobb áron sem vették volna meg az adott valamit.

Hagyjuk ki a kihagyhatatlan akciókat - egyelőre!

A másik oldalon ugyanakkor teljesen logikus az, amit Bezos mond, hiszen jelenleg a világ szinte minden országában megindult az infláció és az árak emelkedése - még ha a magyarországinál sokkal, de sokkal szerényebb mértékben is. Ez pedig egyrészt anyagilag kiszámíthatatlan vagy veszélyes helyzetbe hozhatja az embereket, másrészt ezen kedvezőtlen folyamatok hajtómotorja pontosan az, hogy az emberek számolatlanul szórják a pénzt, olyan dolgokat is megvesznek, amikre nincs szükségük, illetve többért is, mint korábban megszokták - ez pedig még tovább erősíti az áremelkedési és inflációs trendeket.

A lényeg mindenesetre ne az, hogy ne vegyünk semmit, hanem sokkal inkább az, hogy gondoljuk meg, hogy tényleg szükségünk van -e arra a dologra, aminek a megvételére rá akarnak venni minket, illetve megengedhetjük -e magunknak az adott dolgot most, vagy érdemes lehet még mondjuk egy kicsit gyűjteni, hogy a vásárlással ne éljük fel tartalékainkat. Ha így teszünk, azzal nem csak saját anyagi biztonságunkért teszünk, de azért is, hogy az infláció és az áram emelkedése minden előbb lassabbá váljon, illetve szinte megálljon.

A cikk nem minősül pénzügyi tanácsadásnak.