Az Nvidia a napokban végre közzétette a hivatalos állásfoglalását az utóbbi hetekben a sajtóban többször is előtérbe került, a cég RTX 4090 kártyáihoz mellékelt 12VHPWR csatlakozó megégésének ügyében. A vállalat szerint a probléma csak a kábelek, illetve adapterek nagyon kis részét érintette - és az a kevés eset is mind a felhasználók hibájából következett be.

Az Nvidia ugyanis a vizsgálatok alapján arra jutott, hogy a problémás esetek mindegyikében megállapítható volt, hogy a felhasználók nem dugták rá rendesen a kártyákon lévő csatlakozókra a tápdugókat - és ez vezethetett azok túlmelegedéséhez és végső soron megégéséhez. A nem megfelelő rádugás miatt az áram a tervezettnél eleve kisebb felületen áramlott át - ráadásul előbbi lehetőséget adott a csatlakozók további elcsúszására is oldalirányba, ami még tovább csökkentette a csatlakozófelület a tüskék és a dugó kontaktpontjai között - ezáltal tovább súlyosbítva a problémát.

Az Nvidia szerint a megégéseket felhasználói hiba: a csatlakozók nem megfelelő összedugása okoztaAz Nvidia szerint a megégéseket felhasználói hiba: a csatlakozók nem megfelelő összedugása okozta

Az Nvidia ezért honlapján most egy külön támogatási cikket publikált, amiben kifejezetten felhívja a felhasználók figyelmét arra, hogy mindenképpen úgy dugják rá a tápcsatlakozót a kártyák csatlakozójára, hogy ezek között semmilyen hézag vagy rés ne maradjon. Ha így tesznek, akkor a cég szerint esélyük sincs arra, hogy kártyájuk vagy tápkábelük megégjen a használat során.

A vállalat egyébként azt állítja, hogy világszerte csak mintegy 50 ilyen esetről szerzett tudomást, ami azt jelenti, hogy a problémába a vásárlók csak mintegy 0.05%-a vagy annál is kevesebb futott bele. Ennek ellenére persze minden tulajnak érdemes ellenőriznie a csatlakozását, nehogy ő is azok közé kerüljön, akiknél mégis probléma adódik - a fentiek alapján ugyanis valószínű, hogy az Nvidia el fogja utasítani az egyébként méregdrága kártyák garanciáztatását, felhasználói hibára hivatkozva.