Válaszul a médiacégek egyre komolyabb és fenyegetőbb kísérleteire a fájlcserélő hálózatok működésének megzavarására és megbénítására, a szóban forgó hálózatok használatát támogató aktivisták petíciót kívánnak küldeni az Egyesült Államok igazságügyminisztere, John Ashcroft részére, amelyben arra kérik, hogy vessen véget a szórakoztatóipari cégek "zsarnokságának", és utasítsa el a fájlcserélés akadályozását szolgáló rossz törvényjavaslatokat.

A kaliforniai Rafael O. Quezada által megfogalmazott levél egyértelmű válasz a médiaipar képviselői által még júliusban az igazságügyminiszter és további 19 képviselő részére megküldött nyílt levélre, amelyben azokat a fájlcserélő hálózatok elleni erélyesebb fellépésre szólították fel. Quezada szerint "a nagy médiák eszközként használják a szerzői jogi törvényekkel kapcsolatos túlkapásokat ... mert nem akarják megváltoztatni üzleti modelljüket".

Quezada levele elsősorban a Howard Berman szenátor által benyújtott, és a fájlcserélő hálózatok a jogtulajdonosok általi szabotálását legalizáló törvényjavaslatot veszi célkeresztbe, amellyel összefüggésben egyébként jövő hét keddjén kerül sor majd egy meghallgatásra a Kongresszusban. A levélben az aláírók arra kérik az Egyesült Államok igazságügyminiszterét, hogy "ne vegyen részt egy ilyen zsarnokságban", és "hagyja figyelmen kívül az önző pénzügyi érdekeket e témákkal kapcsolatban".

A témával kapcsolatban egyébként több olyan tanulmány is napvilágot látott a közelmúltban, amelyek szerint a lemezipari eladások visszaeséséért nem a fájlcserélő hálózatok felelősök, sőt, az adott gazdasági körülmények között a visszaesés mindössze csekély volta pontosan ezek áldásos tevékenységének köszönhető.

Az e cikk írásának pillanatáig több, mint 700 amerikai állampolgár által "aláírt" nyílt levél a http://darrylballantyne.com/ashcroft/ címen olvasható.