Az alig egy héten belül megjelenő Doom3 készítője, az Id Software a múlt hét csütörtökén megosztotta első teljesítmény-mérési eredményeit a HardOCP nevű magazinnal. A fejlesztő cég munkatársai a különböző videokártyákat a következő generációs lövöldözős játék "timedemo" üzemmódjában tesztelték, és ezek alapján állították fel a sorrendet közöttük.

"A méréseket magunk végeztük és a hardvergyártók ezt megelőzően nem láthatták a time-demót, így biztosak vagyunk abban, hogy nincs mód számottevő csalásra" - mondta John Carmack, az Id Software vezető programozója a mérési eredményeket kommentálva. Bár a mérések során jelentős teljesítmény-csökkenést mutattak az ATI kártyái a színes mip-szintek bekapcsolása esetében, ami a textúraszűréssel kapcsolatos manipulációkra utal, Carmack szerint ilyen technikákat már minden gyártó évek óta alkalmaz, így nem tekinthető csalásnak.

A tesztek során az Id Software munkatársai az NVidia GeForce 6800 Ultra chipjét találták a leggyorsabbnak, amely mintegy 8-32 százalékkal jobb eredményt produkált, mint az ATI RADEON X800 XT alapú kártyái. Az előző generációs processzornak számító GeForce FX 5950 Ultra és RADEON 9800 XT megjelenítők egyébként hasonló teljesítményt nyújtottak a tesztek során.

Az Id Software által végzett tesztek további részleteiről az érdeklődők a HardOCP oldalain olvashatnak.