46 éves lett Linus Torvalds, a Linux fejlesztésének elindítója

46 éves lett Linus Torvalds, a Linux fejlesztésének elindítója
2015-12-30T01:08:35+01:00
2015-12-30T21:48:42+01:00
2022-10-21T09:20:35+02:00
 • Fefy amit írsz az jogos. Benéztem, ez így tényleg nem értelmes. De a linux még mindig csak egy kernel.  A GNU alól nyugodtan kivehetem a linuxot és mondjuk egy hurd-ot rakok a helyére. Ugyanez igaz a Dalvikra, ART-ra stb.

  De ahogy a cikk írja a linux "önmagában" nem terjedt el. A LINUX ÖNMAGÁBAN NEM TERJEDHET EL MERT MŰKÖDÉSKÉPTELEN. 

  Nem a kernel hibája az hogy a linux nem terjedt el desktopon, hanem inkább a GNU-nak és a köré épült szemétdombnak.

  És akkor így befejezésül annyi kérdésem lenne hogy miért "önjogonabb" az ha a kernel fölé GNU kerül mintha mondjuk Dalvik VM??
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A linux disztribúció a kernelből és egy operációs rendszerből áll.

  Ennek az olvasása fájt egy kicsit (nagyon). Linkelem, hogy miért:
  http://www.ibm.com/developerworks/library/l-linux-kernel/figure2.jpg

  Segítek megérteni az ábrát (ráadásul ha nem tűnt volna fel, akkor az IBM honlapjáról linkeltem): 
  Operációs rendszernek a képen látható részek összességét értjük, tehát a kernel is(!) beletartozik, ráadásul ez a legnagyobb része (a User Applications-ben levő "szemetet" leszámítva).
  A GNU/Linux pedig kis túlzással annyit jelent, hogy a rendszerhívás API felett megtalálható a GNU libc is. Ha ezt a libc-t kicseréljük egy libd-re (passz, hogy van-e ilyen), attól még linux marad, csak nem GNU kompatibilis linux lesz. Ha esetleg a libc mellé pakolsz még egy Dalvikot, esetleg opengl könyvtárat, valamilyen média kezelő framework-öt, meg egy marék más könyvtárat, akkor pedig androidot kapsz (lásd.: http://elinux.org/images/c/c2/Android-system-architecture.jpg ).

  Az első ábra alapján tehát a linux disztribúciók technikailag szinte csak a User Applications-ben térnek el egymástól (amit személy szerint én már nem tekintenék szervesen az operációs rendszer részének, mivel ezek inkább user experience dolgok, de ez csak az én személyes véleményem).


  Szerk.: ennél hivatalosabb forrást keresve sem lehetne találni:
  Linux and GNU - GNU Project - Free Software Foundation

  The kernel is an essential part of an operating system, but useless by itself; it can only function in the context of a complete operating system. Linux is normally used in combination with the GNU operating system: the whole system is basically GNU with Linux added, or GNU/Linux. All the so-called “Linux” distributions are really distributions of GNU/Linux

  Szóval ha másnak nem hiszel, de a GNU honlapja azért eléggé hiteles forrás lehet még számodra is.

  Szerk. 2: Röviden tehát a GNU önmagában nem működik kernel nélkül és a kernel is használhatatlan magában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Linus sosem állította hogy a linux egy operációs rendszer.

  Az előbb linkeltem a videót amiben szó szerint ezt mondja. "I started Linux as a desktop operating system" = "A Linux-ot egy asztali operációs rendszernek kezdtem el csinálni / annak indult". Ehhez képest te képes vagy még tíz hozzászólással később is képes vagy leírni azt, hogy "Linus sosem állította, hogy a Linux egy operációs rendszer". Mikor ugye de.

   Az egyszerűség miatt hívja a GNU/Linux-ot Linuxnak mert a kettő az évek során egymás gyakori "kisérőjelenségévé" váltak.

  Tök mindegy, hogy szerinted miért hívja Linus Linux-nak a Linux-ot, mert ez nem változtat azon, hogy ő maga is operációs rendszernek nevezi.

   A Foundation ezen irománya szintén az egyszerűség miatt mondja ezt mert a leendő nem Linux felhasználókhoz szól.

  Hát, persze. Mindenki hülye. Csak te vagy propeller. Ezt már megbeszéltük.

  Te biztos nem értessz hozzá.
  Én jól tudom meg csillió csomó másik ember

  Nem. Te egyedül tudod jól. Linus-nál, a Linux Foundationnél is jobban.

  Azokra emlékeztetsz, akik hozzád hasonlóan és újra elkezdik magyarázni, hogy a hacker nem is az az ember, aki feltöri a gépeket, hanem csak egy a számítógépekhez értő személy, vagy valami hasonló. Ők sincsenek tisztában azzal az alapvetéssel, hogy a nyelvet és benne a szavak jelentését az emberek alakítják és határozzák. Így mindig azt jelenti minden egyes szó, amit a többség ért rajta.

  Ezen az, hogy van esetleg pár oktondi, aki azt gondolja, hogy attól lesz egyéniség vagy hozzáértő, hogy ő csak azért is mást akar érteni egy adott szó alatt, mint amit a többség, illetve, hogy ahányszor csak alkalma adódik rá megpróbálja hangoztatni ezt, és meggyőzni másokat, hogy ők is értsék már legyenek szívesek azt az adott szó alatt, amit ő szeretne, semmit nem változtat. Ettől még az adott szó nem azt fogja jelenteni amit ők (adott esetben te) szeretnél, hanem azt, amit a többség ért alatta.

  Éppen ezért jelenti a Linux nem csak a kernelt, hanem az egész operációs rendszert (sőt, rendszercsaládot) is. Pont.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát Linus Torvalds nem ért hozzá és tévesen tudja. A Linux Foundation nem ért hozzá és tévesen tudja. A Wikipedia nem ért hozzá és rosszul tudja. 

  Linus sosem állította hogy a linux egy operációs rendszer. Az egyszerűség miatt hívja a GNU/Linux-ot Linuxnak mert a kettő az évek során egymás gyakori "kisérőjelenségévé" váltak.

  A Foundation ezen irománya szintén az egyszerűség miatt mondja ezt mert a leendő nem Linux felhasználókhoz szól. Eléggé konfúziós az átlag windows usernek aki a böngésző meg az internet között nem tudja a különbséget olyan kifejezések mint: kernel, os, shell, desktop environment, window manager. Ezért egyszerűen linuxnak hívják.

  A wikipédiát csak te nem tudod értlemezni.

  Egyáltalán, senki nem ért hozzá és mindenki tévesen tudja. Kivéve persze téged, mert te jól tudod. Logikus. De legalábbis tipikus Dunning-Krruger.

  Te biztos nem értessz hozzá.
  Én jól tudom meg csillió csomó másik ember, akik meggyőzik azokat akik hülyeségeket beszélnek, a politikusokkal elentétben nem szándékosan: What's the relationship between a Linux OS and a kernel?

  Dunning-Kruger

  Végre valamiben egyetértünk  (legalábbis majdnem).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Linux egy kernel.

  Még az általad idézett szöveg sem ezt mondja. Ha a Linux csak a kernel lenne, akkor a kernel szót nem lenne értelme kiírni mögé (ti. a "Linux kernel" egyenlő lenne "kernel kernel", illetve "Linux Linux" kifejezésekkel), illetve azt sem lenne értelme mondani, hogy a Linux-nak "a meghatározó része a Linux kernel" (hiszen akkor nem a része lenne, hanem egyenlő lenne vele).

  amit a hozzá nem értő emberek (ezen a fórumon elég sokan) szintén Linuxnak hívnak, tévesen.

  Tehát Linus Torvalds nem ért hozzá és tévesen tudja. A Linux Foundation nem ért hozzá és tévesen tudja. A Wikipedia nem ért hozzá és rosszul tudja. Egyáltalán, senki nem ért hozzá és mindenki tévesen tudja. Kivéve persze téged, mert te jól tudod. Logikus. De legalábbis tipikus Dunning-Krruger.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy youtube comment háború a témáról:

  Linux comment war - Pastebin.com
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát még ez is azt mondja, hogy a Linux az egy operációs rendszer, aminek a kernel csak egy része.

  A Linux egy kernel. A GNU/Linux egy operációs rendszer amit a hozzá nem értő emberek (ezen a fórumon elég sokan) szintén Linuxnak hívnak, tévesen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát még ez is azt mondja, hogy a Linux az egy operációs rendszer, aminek a kernel csak egy része.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Wikipédia:

  The defining component of Linux is the Linux kernel an operating system kernel first released on 5 October 1991 by Linus Torvalds. The Free Software Foundation uses the name GNU/Linux to describe the operating system, which has led to some controversy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kernel.

  Se Linus, se a Linux.com nem ért egyet veled abban, hogy a Linux (csak) a kernel lenne. Szerinted kinek az álláspontja meghatározóbb ebben az ügyben?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor a linux szerinted mi?

  Kernel.

  Szerintem ennek tökéletesen megfelel bármelyik linux disztribúció.


  A linux disztribúció a kernelből és egy operációs rendszerből áll. Asztali környezetben ez a GNU/Linux kombó szokott lenni, de lehet Android is. Az igaz hogy a GNU/Linux nem terjedt el az átlagfelhasználók körében de annak akkor sincs értelme hogy:

  Linux-nak önjogon sosem sikerült jelentős részesedésre szert tennie az operációs rendszerek piacán, a rendszermag alkalmazott formájában ennek ellenére több milliárd eszköz működésében jut szerephez manapság - köztük számtalan routerben, beágyazott eszközben és persze az Android mobiltelefonok mélyén is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor a linux szerinted mi?

  Idézet a wikipedia ide vonatkozó irományából:

  Adalékként idézzük az ISO nemzetközi szabványosítási szervezet definícióját, mely szerint az operációs rendszer „olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt.”

  Szerintem ennek tökéletesen megfelel bármelyik linux disztribúció.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A linux még mindig nem operációs rendszer.

  Rosszul tudod. Még maga a Linux.com, sőt, személyesen Linus szerint is egy operációs rendszer.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ennek  nincs sok  értleme. A linux még mindig nem operációs rendszer.  Szóval önjogon az operációs rendszerek piacán...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd