Miért nem működnek egyformán az Excel-képletek?

Miért nem működnek egyformán az Excel-képletek?
2019-05-17T19:55:41+02:00
2019-05-18T20:17:25+02:00
2022-11-12T07:25:33+01:00
rudolphe
Nem értem, hogy az Excelben általam használt képlet mindkét teljesen azonos formátumú cellában helyes szintaktikailag, és még sem ugyanúgy jelennek meg az eredmények.

Működő cella
Nem - megfelelően - működő cella

Mitől keletkezik az "#Érték!" hiba?
Miért nem jeleníti meg ez a cella a képlettel számolt értéket úgy, mint a másik, - működő - cella?
Mutasd a teljes hozzászólást!
Maga a "NAGY" függvény dob hibát, ha a meghatározott tartományban nincs annyi érték, mint ahanyadikat keresed. Vagyis ha azt akarod tudni, hogy a 4. legnagyobb érték nemegyenlő nullával, akkor ahhoz is kell a 4. érték.
Ha mindenképpen ragaszkodsz a negyedik legnagyobb értékhez, rakj be abba az oszlopba egy (mondjuk) -1-et, vagy olyan (negyedik) értéket, ami biztosan nem lehet a keresett szám.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Az egyik hivatkozott cella formátuma / tartalma nem megfelelő (cellaformázás!).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szervusz! Köszönöm szépen a választ!
  Azért állok értetlenül a dolgok előtt, mert leellenőriztem, és pontról - pontra, vesszőről - vesszőre megegyezik a két cella formátuma.
  Pontosan ezen vagyok kiakadva, - mert innentől érthetetlen az, amit szemléltettem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gyanítom, abba futottam bele, hogy a DO oszlop elveszíti a "stabilitást"...
  Abból gondolok ilyen furcsa dolgokat, hogy brahiból átírtam a képlet DO részeit DN -re és azonnal kifogástalanul megjelent az eredmény.
  A működés ilyen módon történt megváltozását viszont azért nem értem továbbra sem, mert a DO oszlop eme értékét feltételes másolással egymásra író módszerrel töltöm újra és újra, - fizikálisan nem "szűnhet meg" a DO1 -es cella, amely futásonként fontos információt tartalmaz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól látom a "DO" oszlopban nincs 4. legnagyobb szám, mivel összesen csak három szám van benne. A képlet utolsó "NAGY" függvénye a negyedik legnagyobb számot adná vissza.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdvözöllek - és köszönöm a válaszodat!
  Igen,  én is arra a következtetésre jutottam, hogy hiányolja a képlet a nem létező értéket.
  A csavar az az egészben, hogy beiktattam egy "ÉS() - effektet" a képletbe ezt követően - abból az elgondolásból, hogy csak akkor számoljon a képlet, amennyiben létezik ez a negyedik érték az oszlopban (, egyébként pedig felejtse el a számolást).
  - Tehát csak akkor számoljon, ha teljesül az a feltétel is, hogy a negyedik legnagyobb érték nem egyenlő nullával, - létezik.

  Mindezek ellenére nem "gyógyult meg" a képlet, - nem jelzett vissza ÉRTELMES értéket, ill. "" értéket sem.

  Amikor a másik oszlopra hivatkoztam, akkor viszont hibátlanul "ketyegett az óra"!

  Tehát rájöttem, hogy mi a hiba, - még ha megfogalmazni nem is tudom normálisan, - próbálom megkeresni azóta is a számomra legmegfelelőbb megoldást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A csavar az az egészben, hogy beiktattam egy "ÉS() - effektet" a képletbe ezt követően - abból az elgondolásból, hogy csak akkor számoljon a képlet, amennyiben létezik ez a negyedik érték az oszlopban (, egyébként pedig felejtse el a számolást).

  Először a DO oszlopon egy DARAB() függvénnyel ellenőrizned kellene, hogy egyáltalán létezik e olyan érték, amit vizsgálni akarsz, különben a fent kapott hibaüzenet lesz az eredmény.

  Programozáskor ne számíts arra, hogy majd az interpreter kitalálja, hogy mire gondolt a költő, hanem programozd le.

  És még valami: az ÉS(), az nem egy "effekt".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szervusz! Köszönöm szépen a választ!
  Kipróbáltam a DARAB() függvényt, - nem okozott gondot kifejezni vele a "8" értéket.
  Ellenben most itt pislogok, mert nem tudom, mit kezdjek a nyolcas értékkel!
  Ezen még agyalnom kell!...
  Köszönöm a segítséget!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Maga a "NAGY" függvény dob hibát, ha a meghatározott tartományban nincs annyi érték, mint ahanyadikat keresed. Vagyis ha azt akarod tudni, hogy a 4. legnagyobb érték nemegyenlő nullával, akkor ahhoz is kell a 4. érték.
  Ha mindenképpen ragaszkodsz a negyedik legnagyobb értékhez, rakj be abba az oszlopba egy (mondjuk) -1-et, vagy olyan (negyedik) értéket, ami biztosan nem lehet a keresett szám.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem árulok el titkot, hogy ez az Excel fájl arra készült, hogy megpróbáljak megírni vele egy komolyabb Kenó variációt - és számos, általam támasztott feltételnek való megfelelését meg tudtam eddig oldani. (Természetesen felejtős az áttekinthetőség és hasonló "luxus" - abból adódóan, hogy nem tanultam programozást semmilyen szinten.)
  Visszatérve:
  Úgy vélem, nem tudok besuvasztani nullát, vagy annál kisebb értékeket, - esetleg a játékban szerepeltethető értékeknél nagyobb értékben gondolkodhatok még (szerintem), - ha ennél a megközelítésnél horgonyzom le. Az viszont borítékolható, hogy olyan szinten keverne be az én agyamba, amiből nem tudnék kikeveredni. Sajnos nem vagyok egy "Genius"...
  Az építő jellegű válaszodat azonban ismételten köszönöm szépen!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kipróbáltam a DARAB() függvényt, - nem okozott gondot kifejezni vele a "8" értéket. Ellenben most itt pislogok, mert nem tudom, mit kezdjek a nyolcas értékkel! Ezen még agyalnom kell!...

  Gondolom a DN oszlopot vizsgáltad, és nem DO-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, - a DN oszlopot. - Ez csak egy próba volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A DO -ra - helyesen - nullát ad vissza. - A "8" értéket én eddig darabteli(Tartomány;">0") kifejezéssel fejeztem ki, - ez az egyik általam leggyakrabban alkalmazott függvény.
  Most, hogy felhívtad erre a függvényre a figyelmemet, megpróbálom majd gyakrabban felhasználni, mert látom, hogy ez CSAK a számokról informál, - jobban használható a jelenlegi célra, mint az én megoldásom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a segítségedet, - bár körül tudtam végül határolni, hogy hol követem el a hibát, a megerősítésed mindenféleképpen honorálandó. Nagyon köszönöm!
  A többi válaszoló hozzászólásából is tanultam újat - mint például a DARAB() függvény létezése és céljaimra jobban felhasználhatósága, - ezért tisztelettel megköszönöm a többi válaszoló építő válaszait is!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm az elfogadást.

  Még egy kis adalék:
  Van egy "MIN" nevű függvény, ami az eredménye a paramétereiben meghatározott számok minimuma lesz. Ez pl. alkalmas lehet a "NAGY" függvény "hanyadik" pareméterének helyes értéket adni:
  "NAGY(tartomány; MIN(DARAB(tartomány); 5))" -> nem fog "nagyobbadik" maximumot keresni, mint ahány eleme van. (Persze így feleslegesen is dolgozhat)

  OpenOffice, LibreOffice-ban van egy "NINCS" nevű függvény (eredeti függvénynév: "ISNA"), ami megmondja, hogy az adott kifejezés kiértékelése során keletkezett-e "#Érték!" hiba. Ez is használható lehet a táblázatodban.

  Végül egy táblázat, amiben ezek a függvények használatban vannak. Nem pont a te problémádra, de hasonló és tanulásra biztosan megfelel:
  Link Google Docs táblázat (angol függvénynevek, csak olvasható - ha módosítani akarod csinálj róla másolatot)
  A csatolt fájl Open Document formátum (magyar függvénynevek, LibreOffice/OpenOffice - elvileg megnyitja az Excel)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Köszönöm szépen önzetlen segítségedet ismét!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd