TL-WR1043ND v3 router nem visz 500Mbps-os netet?
2020-08-07T01:36:40+02:00
2020-08-25T13:08:51+02:00
2022-09-10T00:15:33+02:00
Boros Ignác
Sziasztok!

Röviden: Szerintem TL-WR1043ND v3-as routeremen keresztül nem jön át az 500Mbps-os internetes letöltési sebesség. Lehetséges ez?

Hosszabban:
UPC(most már Vodafone) előfizető vagyok 500/22-es csomagra.
Van a fehér modem-routerem (UPC Connect Box) 
Van egy TP-Link TL-WR1043ND v3-as routerem  a legfrissebb firmware-el és factory resettel.

A következő bekötési variációk vannak:
1. A fehér UPC modem bridge módban van. Ha erre csatlakoztatom a számítógépemet Cat5e kábellel. Akkor maximális a fel/le töltési sebesség. Azaz a szolgáltató teszi a dolgát, ott hiba nincs.

DE...!

2. Ha a modemből szintén Cat5e kábellel először a routerbe (WAN port) tolom a netet, majd a routerre csatlakoztatom a PC-t (Cat5e kábellel), akkor egy idő után a mért letöltési net sebesség a PC-n maximum 260Mbps lesz. (a feltöltés az rendben van, 22Mbps)

Ez normális dolog?

Mármint a TP-Link router reklámanyagában hangoztatják az 1GB sávszélességet LAN szinten, meg +800Mbps szávot Hardware NAT szinten, de akkor miért nem hajlandó átvinni ezt az adatmennyiséget per másodperc?

A jelenséghez az is hozzátartozik, hogy mikor direktbe dugom a gépet és mérek, akkor ugye max letöltést mutat a speedtest, majd mikor a 2. módon dugom össze a hálózatot, (nem mindig, de) az első mérések jónak tűnnek, majd kis idő elteltével beáll ez a 260Mbps-os maximális letöltési sebesség.

Nem vagyok hálózati zseni, de annyit azért kapisgálok, hogy a gigabites egységgel rendelkező eszközön ha nem is fullosan, de megközelítőleg 1000Mbps-nak kellene átfolynia. Vagy tévedek?

Segítsetek nekem kiokosodni az ügyben.

A közeljövőben ha minden igaz egy másik gigabites routerrel is próbát teszek majd, de a lényeg, hogy ha nem muszáj nem vennék új routert ha a jelenlegi is ki tudná szolgálni az igényeimet. Az pedig csak annyi, hogy a routeren keresztül elérjem a szolgáltatómnál igényelt maximum sávszélességet le/fel.

Köszönöm!
Mutasd a teljes hozzászólást!
A gigabites router volt a szűk keresztmetszet, mert a kölcsön routerrel átjön az 500-as net.
Case closed.
Tanulság számomra: a router papírjain (reklámjában) feltüntetett értékek laboratóriumi/optimális körülmények között mért értékeket mutatnak. Otthoni használatban nem mindig lehet kipréselni ezeket az értékeket.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia! Mivel méred?
  Használd a szelessav.net/hu/sebesseg_meres  oldalon lévő mérőt.
  Ha nem jön le a másik routerrel sem, akkor nem tehetsz semmit, hiszen a szolgáltató pont azt adja részedre amit fizetsz. A szűk keresztmetszet a routered. Lehet talán másmilyen eszköz  kell ellenőrzésre?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv,
  Nálam a UPC-s net akkor dobálta le a sebességet 250-300-ra mikor mégsem CAT5e volt az a CAT5e.

  Azt írod UPC modem "A" CAT5e kábel PC -rendben

  #1 UPC modem 
  #2 "A" CAT5e kábel  - majd PC  Így rendmen van...
  #3 Router
  #4 "B" CAT5e kábel
  #5 PC  bezuhan a sebesség

  -akkor is bezuhan, ha a UPC modem "modem üzemmódban van"  nem pedig Router módban? ( ha routerre kötöd, át kell állítani modem módba  , csak akkor az elérési útja is más lesz

  Router módban http://192.168.0.1
  Modem módban: http://192.168.100.1

  Próbáld már ki azt, hogy a routert és a PC-t összekötö "B" CAT5e kábelt dugod be közvetlen a UPC/voda modembe.

  Ha úgy is megvan az 500-as net akkor a "B" kábel is rendben van, viszont ha lassú lesz, akkor a kábel a ludas és nem a router.

  Ezen a "hivatalos" speedtest oldalon hajnalban kipörög 500-ig  de pl nálam reggel 7-től hajnal 1-ig csak 270-320 Mbps

  Egyszerűbben úgy lehetne kideríteni hol is lehet a gond, hogy még egy PC-t rádugni a routerte és ha a két gép közt megvan a 1Gbps másolási sebesség akkor a router is rendben, a kábelek is rendben.

  (Nálam router ugyan nincs, #1 PC modembe 500Mbps megvan, viszont a #2 PC  modembe már csak 110Mbps -volt a net , a két gép meg egymás közöttt tudott másolni 1Gbps-el  az oldotta meg hogy át állítottam a windows autotuninglevel-t  normal-ról restricted -re  


  Azt a parancssorral lehet:
   
  Win+R
  cmd  (Ctrl+Shift+Enter)
   
  és lel kell tesztelni melyikkel a jobb : 
   
  netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled
   
  netsh int tcp set global autotuninglevel=normal
   
  netsh int tcp set global autotuninglevel=restricted
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Szia!

  A méréseket 3 helyen szoktam elvégezni (nyilván nem egyszerre). Az a tapasztalatom, hogy pár Mbit eltéréssel mindenhol ugyanazokat az értékeket mérem azonos időben, szóval nem mindig szoktam futtatni mind a hármat egymás után.

  1. speedtest.net
  2. A Vodafone oldalon lévő sebességmérő
  3. Szelessav.net
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia bfkerek!

  Az általam is említett 1.-es kapcsolási módon a PC direktbe van kötve a modemmel egy Cat5e (a te általad "B" jelzésű) kábellel és akkor minden rendben van. Fel/le töltési sebesség a maximumon. Ebből arra következtetek, hogy a szolgáltató teszi a dolgát és hogy az egyébként falban futó "B" jelszésű Cat5e kábel is átviszi a szükséges adatmennyiséget.

  Nálam nem opció, hogy a UPC Connect Box modem router módban legyen, szóval azt nem piszkálom most.

  A napokban várom sógorom laptopját amiben szintén gigabites hálókártya van. Azt szeretném majd direktbe rádugni az állítólagos "A" jelzésű Cat5e kábellel a modemre, hogy csekkoljam a kábelt. Sajnos a PC-met átcipelni 2 szobával arrébb monitorral, perifériákkal kicsit macerás lenne most, de nem kizárt, hogy egy nyugisabb napon meglépem ezt is.

  Egyébként 2 másik (állítólag) Cat5e kábellel is próbáltam a 2.-es számú modem-router-pc bekötést és mindegyiknél tapasztalható ez az adatátviteli korlát. :(

  Az én alapvető kérdésem a dologgal kapcsolatban, hogy az említett router tudja veretni a gyakorlatban az 500Mbps-os adatátvitelt vezetéken, vagy a gigabites elemek csak dísznek vannak benne?

  A másik tapasztalatom, hogy a házban van még egy öreg Acer laptop is amiben szintén Gigabites hálókártya van. A csati tulajdonságaiban is Gigabites jelenik meg (Win10-ben) de a speedtes(ek) 200Mbps-nál többet nem tudnak mérni letöltési sebességnek még akkor sem, amikor a laptop direktbe van rákötve a modemre. (A laptopban SSD van)

  Mindezekből arra következtetek, hogy hiába a gigabites az eszközökben lévő hálókártya, ha a az azt vezérlő vas nem tudja kezelni az adatfolyamot. Erre gyanakszom a router esetében is, hogy gigabites meg minden, de amúgy gyenge a cucc az 500Mbps kezeléséhez (is).

  Ezt a feltevésemet erősítsétek, vagy cáfoljátok meg kérlek. ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nálam nem opció, hogy a UPC Connect Box modem router módban legyen, szóval azt nem piszkálom most."

  -Ezt nem nagyon értem.. most akkro nem választható, vagy csak nem akarod? ( mert a "nem opció" az számomra  azt jelenti, hogy lehet az oldaná meg a hibát, de nem akarod áttenni modem módba, - nekem a "nincs olyan opció/nem választható" jelentené azt, hogy nem lehet átkapcsolni...  de mivel ugyan olyan a modemünk, nem értem ezt a "nem opció dolgot")

  A Routered minden portja 10/100/1000-es   -és az hoyg az is tud 500-at csak utána zuhan be , vagy valami kábelhibára, vagy arra utal, hogy összeakad a két cucc- és azért gondolom hogy összeakad, mert azért van a UPC modemben "modem" mód. mert azt át kell állítani, ha valaki ráköt egy routert.

  Én azt piszkálni meg, annyi hogy belépsz
  PC telibe a modemre kötve
  http://192.168.0.1   -átrakod modem módba 
  majd úgy rá a TP-LINK-et és úgy  aPC-t  ( lehet az nem tetszik a UPC modemnek, hogy router módban van és még egy "router mód" van rákötve.

  vagy jó lesz vagy nem.. ha nem akkor vissza router módba, akkor már ez az belépéshez szükséges IP:

  Modem módban: http://192.168.100.1
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A nálam a "nem opció", azt jelenti, hogy nem akarom meglépni, mert feleslegesnek tartom jelen állapotban. Köszönöm ezt a tanácsot, elraktam tarcsiba az ötletet, de prioritásban most hátra soroltam mert a jelenlegi 'bridge' állapotában a modem a legkevésbé gyanús elem a képletben.
  Mint írtam onnan jön az adat rendesen, konstans.

  Én is gyanakszom a kábel(ek)re is, de ezeket csak egy másik - ténylegesen gigabitet tudó eszközzel tudnám lecsekkolni, ami - mint írtam: jelenleg nem áll rendelkezésemre (vagy nem tudom a modemhez kellő közelségbe hozni)

  Az "összeakadásra" azért nem gyanakszom, mert a routert gyári állapotában is rácuppantottam a modemre. Na most ha a legalapabb beállítások mellet is ezt csinálja, akkor ott ette meg a fene. Inkább hívnék szerelőt. (Ami lehet, hogy be fog következni, de előtte minden más lehetőséget csekkolni akarok. többek között a te általad mondott router állapotba visszakapcsolását a Box-nak)

  De nekem már az is sok infó hogy te is úgy gondolod, hogy tudnia kell kezelnie ennek a routernek az 500-as netet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Egyáltalán az 500-as net garantált érték? Lehet, hogy a szolgáltatott sebesség változik a napközbeni terheléstől függően.

  Illetőleg nem lehet, hogy más eszköz is csatlakozik közben a hálózatra, kicsit megterhelve a wifit és a sávszélességet? 

  gépeden nem mennek olyan háttérfolyamatok amik erősen sávszélességzabálók? (Frissítések, onedrive, googledrive szinkronizációk) 

  Illetőleg amikor a routert kihagyod, akkkor egyáltalán nincs lassulás? Egyik mérési oldalon sem? 

  Mert a router szerintem ebben nem ludas. Mármint hardverileg. Képes kezelni a gigabitet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia! Köszi a hozzászólást!

  A Vodánál az 500/22-es csomagom esetében a garantált letöltési sebesség 100Mbps. :D

  Mióta itt lakunk (1hónap) jó párszor lefuttattam már a speedtestet különböző napszakokban és szintén az a tapasztalat, hogy nincs olyan nagyon terhelt időszak, amikor drasztikusan csökkenne a szolgáltató által nyújtott net.

  A hálón jelenleg csak az én gépem csatlakozik vezetékkel a routerhez.

  Már csináltam próbaméréseket kikapcsolt wifi-vel is. Az eredmény ugyanaz mint amikor be van kapcsolva.

  Képben vagyok a gépemen futó - hálózatot használó folyamatokkal/programokkal. Tehát ha éppen sebességet mérek, akkor más netzabáló progi nem pörög.

  Amikor a routert kihagyom a képletből, akkor minden okés. Maxon pörög a net. Egy oldalon mérek és ez a PC-m.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt írják sok helyen(nem mindet néztem át) de ha a UPC modem/router kikapcsolod a tűzfalat, csont nélkül jön át a saját TL-WR 1043ND v3 készülékeden keresztül a 500 Mbps.
  Ha teheted ellenőrizd ezt a lehetőséget. A routerben úgyis van tűzfal. Csak a mérés idejére kapcsold ki.
  A mérő tesztelő progik pont azok amelyeket én is használok, ha kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De nála az "nem opció" hogy belépjen az UPC-s routerbe, mert az gondolom "istenkáromlás"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tippet gustty55.
  Megtörtént a routerben a tűzfal kikapcs, de továbbra is "csak" 250-260Mbps-os letöltési sebbel jön át az adat. :(

  Idő közben sikerült meglépnem, hogy a PC-t rákössem azokkal a kábelekkel direktbe a modemre amelyeket egyébként a modem és a router összekötésére is próbálgattam korábban. Az eredmény az, hogy 4 kábel közül 4 átviszi az 500Mbit-et, szóval azok nem nagyon lehetnek a szűk keresztmetszet.

  Kedves bfkerek,
  Lehet, hogy az ön közvetlen környezetében elfogadott ez a fajta kommunikációs stílus amit itt megenged magának, de én azért szóvá teszem, hogy nekem nem esik jól ha ilyeneket ír megjegyzésként mint az előző postja. Nem ismerjük egymást. Ha lehet maradjunk tárgyilagosak és mellőzzük a savas megjegyzéseket.
  Mint írtam, a modem bridge-módból router módba visszaállítását nem vetem el mint lehetőség, de MOST nem áll módomban meglépni azt, mert nem csak én használom az eszközt. És ígérem, hogy ha az ön tippje oldja meg a problémát, akkor ön fogja kapni a megoldás-plecsnit. Szép estét!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj evvel a routerrel, hogy 5 évvel ezelőtti a firmware verzió.>>>Link<< 
  Akkor másik AC szabványú routerrel kellene ellenőrizni az átvitelt. Itt nem a szolgáltató a ludas, hanem a routered.
  Amint van rá lehetőséged másik berendezéssel ellenőrizni az átviteli sebességet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet.
  Úgy néz ki, hogy a jövő héten egy másik gigabites routert kölcsön tudok kérni és azzal is lecsekkolom a setup-ot.
  OpenWrt-vel érdmes lehet egyet próbálkozni? Vagy ez nagy valószínűséggel hardveres eredetű probléma lehet inkább?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A gigabites router volt a szűk keresztmetszet, mert a kölcsön routerrel átjön az 500-as net.
  Case closed.
  Tanulság számomra: a router papírjain (reklámjában) feltüntetett értékek laboratóriumi/optimális körülmények között mért értékeket mutatnak. Otthoni használatban nem mindig lehet kipréselni ezeket az értékeket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd