Laptop- Smart TV tükrözés - Miracast
2020-12-06T22:14:27+01:00
2020-12-09T08:35:50+01:00
2022-09-10T03:00:24+02:00
Éva1222
Sziasztok :)

Van egy új Samsung 4K Smart TV és egy kb. 8 éves Lenovo laptop (de akkor egy drágább kategória volt) 
A laptop képét szeretném kivetíteni/tükrözni, azt tudom hogy kell, de a laptop nem találja a TV-t. 
Letöltöttem a Miracast appot (1750 Ft.)  de így sem működik. 
Van rá bármi megoldás, hogy wifi-n keresztül működjön a kivetítés? 
Köszönöm!
Mutasd a teljes hozzászólást!
Ezek szerint kalóz oprendszered van. Ez a w10/64 rendszer tartozéka alapból. Lehet cserélned kell eredetire???
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Üdv ,

  A laptopnak mi a "neve" nem a márka hanem a tipus és a széria, hogy pontosan utána lehessen nézni mi is van benne.  A TV típusa sem ártana. (bár hogy legyen benne DLNA támogatás az már alap)

  Elsőként abból kellene indulni, hogy a wifi sebessége mire elég mondjuk egy HDMI kábellel szemben.
  Egy 1080p-s 60Hz-s desktop tükrözéséhez (telibe)  minimum egy 4,5Gbps Hdmi kábel kell , szóval a wifi sem lehet lasabb. (ezalatt azt értem ,hogy nem filmet/videót "átküldeni", hanem telibe a képernyőt tükrözni úgy hogy ne akadozzon/mosódjon el és azért az egeret is lehessen normálisan irányítgatni) 

  2018-ban jelent meg a Wifi 6 technológia , 802.11ax  dual brand (2,4GHz+ 5Ghz) módban "papíron/laborban" elméletileg képes ~ 9,6Gbps-re - a valóságban ez max  ~ a fele lehet ~ 4,2Gbps (az kb egy 1080p@60Hz  HDMI kábelnek felel meg  (4k@60 -hoz minimum ~16Gbps kellene) -ezek "nyers" adatra vonatkoznak -ez alatt azt értem hogy "telibe" a desktop wifi screen mirroring olyan minőségű legyen mint egy kábellel. 

  -Ez nem egyenlő azzal, hogy csak "filmet akarok átküldeni Wifi-n  -a film/videó már enkódolva van a 1080p-s film/videó ~ 6-18Mbps  a 4K UHD ~ 35-70Mbps bitrátával rendelkezik  , Az már átmegy egy  802.11n -es 2,4GHz-s de inkább 5GHz-s wifivel. (nekem a router a tv mögött van 20cm-re és úgy 170Mbps-a jel, a szomdszéd szobába már csak 12Mbps-el megy át a wifi  az még arra sem elég hogy akadozás nélkül DLNA szoftverrel vagy a windows "átküldés eszközre , wagy a chrome/edge megjelenítés Tv-n  .. a 1080p-s film/videó ne akadozzon, a 4k oda egyenesen felejtős, ide 20sm-ről működik )

  Ha a tv-t wifis monitornak szeretnéd használni, nem elég a gépre a miracast szoftver, a TV-ben is beépítve kell hogy legyen, (mivel samsung nem hiszem hogy van benne. Esetleg azon felül, hogy leírod hogy "új" tv valami szériaszámot is megadhattál volna) Legalább azt a hibát nem követted el, hogy samsung (nem androidos Tv-hez) chromecast pöcköt vettél... azt nem szereti a windows,   miracast pöcök kell hozzá...

  Vannak ilyen wifis miracast "pöckök" amit a TV HDMI -csatlakozójába kell dugni, pl ez .  (ez a pöcök  2,4GHz és 5GHz-s 4k-s  filmet/youtube-ot ,  talán lehet vele küldeni. (az olcsóbb csak 1080p a drága a 4k-s)

  Egyébként ha csak médiaátküldésről lenne szó wifin, amennyiben  a tv és a laptop ugyan arra a wifire csatlakozik a Windowsban a médiafájlra jobb egérgombal kattintva választható hogy "átküldés eszközre", a Crome-ban és Edge-ben pl youtube jobb alsó sarok szintén van egy  "lejátszás Tv-n ikon"  Valamint azt is írtad, hogy a laptop régi, jó esetben max 2,4GHz- wifi van benne és esetleg ismeri a 802.11n szabványt, viszont ha nem akkor csak a sima 802.11b/g-s ami max 54Mbps -nek ~ a fele

  Szóval a te wifid tippre ~ 54- 32Mbps-t tudhat és ha azt akarod megoldani amire gondolsz ahhoz 1080p@60-on ~ 142x gyorsabb wifi kellene -ami gondolom nincs.

  Én a helyedben megnézném, hogy egy wifi hálózatra kapcsolódik-e a Tv és a laptop.
  Aztán megnézném filmeknél ezt a "megjelenítés eszközön" vagy a pl youe tube-on a "lejátszás" Tv opciót. ( az legalább ingyen van)

  Én régebben úgy oldottam meg hogy wifi-n keresztül a Tv be tudjon lépni a gépemre, hogy a gépre feltettem a "serviio" nevű DLNA szoftvert, (beállítás) megosztottam a filmes mappát, megmondtam a szoftvernek hol van, a Tv smart menüjében pedig szó nélkül megjelent a  ikonja (sárga négyzet ) úgy a Tv-vel úgy láttam a gép megosztott mappáiban lévő médiafájlokat, mintha rádugtam volna egy USB-s winyót (aztán 2,4GHz-n akadozott, 5GHz-s wifivel már stabilabb lett.)

  Nemrég volt itt egy hasonló téma, valaki szintén wifivel akarta "telibe" tükrözni a gépét Tv-re, olyasmit találtam akkor hogy kell egy pöcök a Videókártya HDMI kimenetébe aztán a pöcök párja a TV HDMI bemenetébe  , de mivel a gyártók is tudják hogy ez így sima Wifi6 -nélkül max 1080p@60Hz-n működhet azt "hazudják" hogy 10,2Gbps ja milyen szabvánnyal ugyan?!  ..  azok ilyesmi cuccok és jó drágák is, párban kell őket megvenni, a transmitter megy a gép/laptop hdmi kimenetébe, (ha van neki.. ez Nem USB!) a reciver egység meg a Tv HDMI-be.

  Az elsőnek linkelt miracast cuccal esetleg teszetsz egy próbát, (ha valakinek errefelé van ilyesmije majd esetleg leírja, hogy működik-e bár szereintem az ilyesmi pénzkidobás... arra amire kellene lehet nem fog működni. Amire meg esetleg jó, arra anélkül is képes a windows vagy egy DLNA szofver (mint az  a serviio)

  Tipp teljes desktop tükrözéséhez/kiterjesztéséhez  (Win+P) :
  Hdmi kábel a Tv-be  aztán arra a laptop  a laptopba meg egy vezeték nélküli  billentyű+egér kombó és kész.. az legalább úgy tuti működik  ( ha van a laptopon HDMi.. ha nincs akkor ez is felejtős mert akkor meg VGA -ból még HDMI-t kellene csinálni, és ellentétben a HDMI-VGA átalakítóval  ez sem olcsó  -ezt sokan benézik és megveszik a HDMI-VGA-t  pedig a fordítottja VGA-HDMI kell)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Klikk a bal szélen lévő online média megosztás beállításához.
  Ekkor lehetséges az egy hálózaton lévő eszközre kiküldeni tartalmat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Asztal kiterjesztést / megkettőzést  láttál már ilyen cuccokkal élőben? Mindjuk ezt a miracastos megoldást? Használható ugyan vagy csak dísznek van? (telefont is lehet tükrözni lesz is belőle egy elmosódott akadozós semmi :) Pc-ről  Mert médiát átküldeni könnyű, wifin ... de az egész  asztalt? Erről hogyan vélekedsz? (A regényemben benne van hogy én hogyan :)   -Bár játékoknál meg tán még a steam-ben is lehet ilyesmi  "remote" play az meg már majdnem ugyan az. (majd még átnézem ma hogy merre hány méter)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miracastot nem használok, de AC-s wifivel nekem az oculusomra 4K játékot és 5K filmeket simán tudok használni, az asztal/egér se akadozik.
  Mondjuk én a streamet használom erre, vagy a Virtual desktopot és ALVR-t, mikor melyiket.
  Filmeket alapból egy megosztott mappából játszom le.
  Tehát az AC-s wifi biztosan elég 4K-ra bármilyen célra. Az N-et már kétlem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is valami olyasmire gondoltam a steamen belül lehet van valami ami megmondja a cuccnak hogy előtte a VGA enkódolja már le, úgy kb csak annyi kraft kell neki, mintha videót rögzítenél, és AC wifin már átmegy a tömörített anyag azt meg az Oculus dekódolja és kb ez ennyi lehet. 

  Csak én abban nem vagyok biztos hogy a windows a screen mirroring közben használ-e valami normális algoritmust vagy ilyesmi ( hogy VGA enkódoljon)   mert ha nem tömöríti be rendesen az adatokat amit a miracast pöcök meg tán dekódol, akkor a nyers adat bitrátája a már említett ~ 4,2 Gbps körül lesz.

  Mondjuk a kérdező laptop +wifi , van pár youtube videó amin működik  ( meg pár olyan is hogy felvették hogy "de fasza"  a HDMI meg lódott ki a cuccokból :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán haladunk,  ( azt nem tudom, hogy te hogyan találtál olyan miracast cuccot ami pénzbe kerül) Gondoltam megnézem magamnak de kapásbóól csak ezt találtam :
  Microsoft Wireless Display Adapter
  Feltettem mondja Win+k.. előjött a menü aztán azt mondta hogy nincs miracast pöcköm.. :)  ( de gondolom a fizetős app csak többet tud)  Ha szerencség van (ja nem lesz mert egy 8 éves laptopról van szó) akkor a szoftver megmondaná a videókártyának hogy az segítsen be encode-olni azt amit majj "castolni" akarsz  .. aztán persze ugyan úgy kellene a Tv-be egy Miracastos pöcök.

  SZóval venni kell egy olyat úgy már talán működni fog  ,, ha a 8 éves laptopban van AC-s 5GHz-s wifi ( ha nem akkor meg kell még egy usb- 5 GHz-s wifi pöcök is  az a baj hogy ez így már most ~15 a miracast + a az USB-s wifi is ~ 6k  ...23 ezer forint hogy vagy jó lesz vagy nem... (mert ha a laptoban nincs elég erő, hogy betömörítse amit majd wifin elküld akkor ennek így annyi)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ah, hogy nem szoftveresre gondoltál...
  Nemrég néztem utána egy ismerősnek, 4K-hoz van olyan ami tényleg jó.
  Van egy ilyen olcsóbb sz...rrá reklámozott talán google cucc - na az nem jó még full hd-re se igazán.
  Én 40+ körül vásároltattam vele ilyet, az szépen viszi a 4K-t is. Olcsóbban nem nagyon találtam sajnos 4K-hoz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a kérdezőnek az ilyen "árfolyam " nem pálya...   annyiból biztos működik.. mondjuk én még attól a 16k-s cucctól is óva intem ami talán jó lesz talán nem. ( mert inkább abban a 8 éves laptopban nem bízok)

  Azt hogy filmezni hoyg tud azt leírtam neki,   de ha már 4K tv arra meg csak jó lenne a 4K film is  szóval max annyi hogy a laptopba inkább egy AC-s wifi pöcök, meg ugye jó lenne tudni hogy a router és  atv tudja-e az AC-t , aztán a 4K filmeket meg médai átküldéssel.. úgy a laptop nem szenved, mert a Tv számol abban meg van ugye VP9 és MKV dekóder is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia :) 
  Nagyon köszönöm a segítséget, de ahol te mondod, nekem ott hiányzik az ,,online media lejátszás,, menü pont :(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezek szerint kalóz oprendszered van. Ez a w10/64 rendszer tartozéka alapból. Lehet cserélned kell eredetire???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megnézhetnéd azokat a médiabeállításokat más úton is:
  csinálj egy ilyen nevű mappát az asztalra:
  GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
  aztán a keresőjébe írd be hogy: média  -és a legalsó lesz az ami kell...médiaadatfolyam továbbítása

  Ami a hardveres részt illeti:

  Eza két cucc segíthet  , az a baj, hogy ez egy ~huszonötezres kör (viszont más laptophoz/tv-hez is használható így talán nem pénzkidobás -bár egy HDMI kábel azért olcsóbb)

  Mivel a laptop régi,  kellene hozzá egy új wifi adapter, valami USB-s Wifi pöcök ami ismeri az 5GHz-t is ( de azért nem akkora mint egy gyufásdoboz - mivel laptophoz kell...  bár azok erősebbek, viszont pl ez a kicsi szerintem nem akadna bele mindenbe...)

  Aztán a Tv be mehet egy miracast HDMI-s pöcök ami 4K képes (hátha lesz majd erősebb gép is valamikor , és akkor ne kelljen új pöcköt venni)

  Írtad a szoftverért már kidobtál majdnem kétezret.. ebből gondolom aki ilyesmikre költ talán eredeti a windows is...csak ott lesz valahol az az online médialejátszás opció a vezérlőpultban,  ez ugye a régi vezérlőpult vagy valami godmode...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd